Obilježen Dan oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije

0

Dan oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije u Drugome svjetskom ratu obilježen je danas 14. travnja polaganjem vijenaca u Perivoju kralja Tomislava. Vijence su na spomen-kosturnicu osječkih antifašista položili predstavnici antifašističkih udruga i zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

– Na današnji dan prije 76. godina Osijek je oslobođen od okupatora, nakon čega je u gradu zavladalo veliko veselje. Osječani su nakon četiri godine konačno dočekali slobodu. Osijek je u Narodnooslobodilačkoj borbi dao oko 600 boraca među kojima je bilo 120 žena, tako da možemo reći da je dao veliki obol oslobođenju – kazao je Dragutin Mijoč, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijeka.

– Prisjećamo se četiri godine terora fašističkog režima koji je, rekao bih, uništio kulturnu baštinu grada Osijeka i brojne pripadnike različitih nacionalnosti. Nakon oslobođenja započela je obnova i doseljavanje nove generacije Osječana, ali isto tako i izgradnja novih naselja i tvornica. Nakon toga dočekali smo 1991. godinu i Domovinski rat. Svi se sjećamo koliko je bilo potrebno snage, volje i motivacije naših branitelja da obrane naš grad od agresora, nakon čega smo stvorili današnji grad u modernoj i suverenoj Republici Hrvatskoj kojega se trudimo iz dana u dan učiniti boljim i ljepšim za sve naše sugrađane, ali isto tako i za sve buduće generacije. Moja je poruka da se to nikada ne treba zaboraviti i dopustiti da se tako nešto dogodi u budućnosti – rekao je Piližota