Novi prostori za Zavod za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek

0
foto: OBŽ

Dovršena je još jedna značajna investicija u Kliničkom-bolničkom centru u Osijeku zahvaljujući zajedničkim ulaganjima Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i KBC-a Osijek. Preseljen je stacionar Zavoda za dermatologiju i venerologiju što je od velikog je značaja za samu ustanovu i  za pacijente, budući da je nakon dugih 40 godina ponovno isti smješten u krugu Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Nove prostore Zavoda u ponedjeljak su u pratnji ravnatelja KBC-a Osijek Željka Zubčića i pročelnice Zavoda Marije Šola obišli potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa suradnicima.

-Želim izraziti zadovoljstvo što smo konačno stacionar Zavoda za dermatologiju preselili na glavnu lokaciju u krug KBC-a Osijek. Preseljenjem smo riješili nekoliko problema koje su nas tištili ovih godina, a jedan od glavnih je bio neuvjetna zgrada bez lifta. Ovom prigodom bi htio zahvaliti lokalnoj samoupravi, prije svega županiji Osječko-baranjskoj, koja je dala najviše sredstava za kroz donacije za uređenje Zavoda za dermatologiju, potom Gradu Osijeku, a i sam KBC Osijek je uložio oko 220.000,00 eura – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić.

U cilju bolje dostupnosti i učinkovitije organizacije, odlučeno je kako će se Zavod premjestit na mjesto nekadašnje Klinike za psihijatriju nakon što isti prostor bude adaptiran i opremljen. Zavod danas ima kapacitet od 14 ležaja od čega 10 ležaja za bolničko liječenje i 4 ležaja dnevne bolnice.

– Nakon posjeta tadašnjeg župana, danas ministra Ivana Anušića, projekt je pokrenut i danas smo zbog toga ovdje.  Sluh za potrebe Zavoda za dermatologiju je pokazao i naš ravnatelj Željko Zupčić, a iznimna važnost ovog novog prostora pokazuje se kroz to što od Iloka do Zagreba nema  mogućnosti hospitaliziranja pacijenata osim na našem Zavodu – istaknula je Šola, v.d. pročelnice Zavoda za dermatologiju i venerologiju.

Adaptacija i uređenje prostora odvijalo se u dvije faze: u prvoj fazi radova koja je bila završena polovinom 2023. godine, pristupilo se obnovi vanjskog oplošja zgrade (krovište zgrade, fasada zgrade, promijenjena je stolarija na zgradi, oluci, gromobranska instalacija i vanjski dio razvoda električnih instalacija), a u drugoj fazi se pristupilo adaptaciji i uređenju interijera stacionara Zavoda za dermatologiju i venerologiju.

– Lijepo je danas biti u obilasku obnovljenih prostora gdje se odnedavno nalazi Zavod za dermatologiju i venerologiju. Osječko-baranjska županija je za ovaj projekt donirala 265.000,00 eura, a u zadnjih šest godina ukupna donacija u različite zavode KBC-a Osijek iznosi oko 750.000,00 eura i tu nećemo stati.  Ono što je važno napomenuti, s ravnateljstvom KBC-a smo dogovorili da se na staru lokaciju Zavoda preseli Županijski zavod za hitnu medicinu sa sanitetskim prijevozom – rekao je obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i dodao kako će Osječko-baranjska županija financijski pomoći i ovu aktivnost sve do izgradnje novog Županijskog zavoda za hitnu medicinu.

foto: OBŽ

Od 2017. godine do danas OBŽ je u KBC Osijek uložila oko 750 tisuća eura, ovogodišnja ulaganja – nešto više od 40.000 eura vezana su uz Kliniku za očne bolesti. Na ovom, kao i na nizu dosadašnjih projekta Osječko-baranjskoj županiji i KBC-u Osijek partner je bio i Grad Osijek.

– Drago mi je da Grad Osijek može kontinuirano pomagati i ulagati zajedno s Osječko-baranjskom županijom u svoj Klinički bolnički centar u Osijeku. Nastavit ćemo i u budućnosti pomagati KBC jer iako grad nije osnivač, usluge osječke bolnice koriste svi naši sugrađani.  Za Dan grada Osijeka otvorili smo novi OHBP, nedavno je došao i novi PET/CT uređaj, a počela je s radom i hitna helikopterska medicinska služba. No najveći projekt je tek pred nama, a to je izgradnja novog KBC-a – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Svjesni važnosti Kliničkog-bolničkog centra za cijeli istok Hrvatske kao i neuvjetnosti kompleksa bolnice koji je star 150 godina, Osječko-baranjska županija i tadašnji župan, danas ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Ivan Anušić, inicirali su u suradnji s upravom bolnice i Gradom Osijekom izgradnju novog KBC-a. Do izgradnje novog KBC-a, nastavlja se ulagati u postojeće Zavode i klinike.

– Kada smo razgovarali o problematici Dermatologije koja je stvarno u neuvjetnim uvjetima funkcionirala, odlučili smo izdvojiti taj dio sredstava i pomoći Kliničkom bolničkom centru urediti ovaj prostor. Danas pacijenti i medicinsko osoblje funkcioniraju u kvalitetnim i dobrim uvjetima što podiže kvalitetu zdravstvene zaštite na istoku Hrvatske – rekao je Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane.

Novi KBC, kao što je poznato gradit će se u Gackoj ulici gdje su stvoreni svi preduvjeti za izdavanje građevinske dozvole. Sam medicinski dio imat će površinu od oko 150.000 metara četvornih što će značajno unaprijediti zdravstvenu zaštitu građana na istoku Hrvatske.