Novi prijedlog Zakona o izbornim jedinicama

0
FOTO:HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenice predstavljaju prijedlog Zakona o izbornim jedinicama.
Premijer Andrej Plenković rekao je da su napravili prilagodbu, koja se držala temeljnih načela, da svugdje bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus tri posto.
Najveća promjena će biti u gradu Zagrebu gdje će umjesto četiri izborne jedinice biti tri.


“Riječ je o sažetku prijedloga zakona. Radi se o manjoj modifikaciji postojeće karte jedinica. Zakon ima svega 17 članaka. Ono što je bitno je da je Vlada razmotrila odluke Ustavnoga suda, koja opširnije elaborira argumentaciju o kojoj je riječ. Imamo četiri poruke. Prvo je osigurati jednaku težinu glasa, drugo je da izborne jedinice moraju pratiti administrativne granice. Treća poruka je da odstupanja prema zakonu ne bi trebala biti veća od od plus/minus tri posto. Budući da smo mi ozbiljna zemlja cilj je da ovaj Zakon, koji će najkasnije sutra biti upućen u javno savjetovanje”, kazao je. 

Da bi se odstupanja, po izbornoj jedinici prema sadašnjem modelu korigirala, pristupili smo modifikaciji i u budućoj arhitekturi izbornih jedinica, prema prijedlogu Vlade, izvadak iz popisa birača na dan 19.5. nas dovodi u situaciju da je najveće odstupanje od prosjeka, koji je nešto niži – 364.664 birača, vidimo da je najveće odstupanje u novom modelu – 2,20 posto u plusu u 10. izbornoj jedinici, pojasnio je.

Nacrt Zakona trebao bi biti objavljen danas ili sutra na javnom savjetovanju i proći dva čitanja u Hrvatskom saboru.

Osječko baranjska županija i Virovitičko-podravska županija se nalazi u 4.izbornoj jedinici, dok Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska u 5.izbornoj jedinici.

foto: HRT