Njemački proizvođač cjepiva Curevac očekuje odobrenje EU do početka lipnja

0
foto:pixabay

Njemački proizvođač cjepiva Curevac očekuje da Europska unija odobri njihovo cjepivo protiv covida-19 do kraja svibnja ili početkom lipnja, izjavio je u četvrtak izvršni direktor Franz-Werner Haas na saslušanju u Europskom parlamentu.

Ključni klinički podaci bit će dostupni sredinom travnja, rekao je Haas.

Na istom saslušanju, koje se bavilo problemima opskrbe, AstraZeneca je ponovila svoj cilj osigurati Europskoj uniji 40 milijuna doza cjepiva do kraja ožujka.

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je da je razočaran zbog spore proizvodnje cjepiva na nekim europskim lokacijama, ali i da tvrtka čini sve što je moguće da bi ispunila svoje obveze isporuke.

“Lekcije se uče svaki dan”, rekao je Soriot dodajući “kako je uvjeren da će se u drugom tromjesečju povećati količina proizvodnje”.

Odbori za zdravstvo i industriju Europskog parlamenta pozvali su na saslušanje direktore glavnih proizvođača cjepiva s kojima EU ima ugovore o opskrbi.

Soriot se suočio i s pitanjima zbog neočekivane nestašice opskrbe.

Krajem siječnja AstraZeneca je neočekivano rekla da bi EU mogla opskrbiti samo s 31 milijun doza cjepiva u prvom tromjesečju, umjesto 80 milijuna koje su prvotno obećane.

Tvrtka je kasnije blago povećala opskrbu na 40 milijuna doza do kraja ožujka.