Njegovanje jezika i kulture temelj su opstojnosti Hrvata izvan domovine

0
foto:OBŽ

U osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi, u subotu, 7. svibnja 2022. godine održan je stručni skup odgojitelja, učitelja i profesora nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini kojem je nazočio i župan Ivan Anušić.

Obrazovanje na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji odvija se od 2002. godine prema dva modela: Model A – cjelovita nastava i model C – nastava na srpskom jeziku uz izučavanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. HNV je ustanovilo niz poticaja za djecu u nastavi na hrvatskom jeziku kako bi obogatili nastavu i vannastavne aktivnosti, a poticaje uglavnom osiguravaju uz potporu RH.

Župan Ivan Anušić naglasio je kako je obrazovanje temelj opstojnosti Hrvata u Vojvodini, ali i svuda gdje žive izvan matične države.

– To trebamo poticati i njegovati. Osječko-baranjska županija već pet godina je aktivno prisutna u hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, a sudjelujemo i u realizaciji svih njima bitnih projekata, bilo na području obrazovanja, kulture i drugih sfera života, pokušavajući nadomjestiti nedostatak financijskih sredstava. Nama je važno da smo kontinuirano prisutni uz naše ljude ondje, a u suradnji s Vladom RH i nekoliko drugih županija i dalje ćemo nastaviti pomagati zajednici Hrvata u Vojvodini. Želja nam je da hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji uživa ista prava kao i srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj – kazao je župan.

Predsjednica Odbora za obrazovanje HNV iz Vojvodine Margareta Uršal istaknula je kako im je ovakvo predavanje izuzetno važno jer govornike na hrvatskom jeziku mogu čuti samo u Hrvatskoj te se osvrnula na izazove s kojima se susreću u poučavanju u Republici Srbiji.

– Oko tisuću učenika je uključeno u programe nastave na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, bilo prema modelu A ili modelu C. Što se tiče izazova s kojima se susrećemo, jedan od njih je osnivanje Hrvatskog školskog centra u Subotici koji je jedan od naših ciljeva da bismo izdignuli kvalitetu nastave, potom nabava udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku te organizacija izvannastavnih aktivnosti.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul naglasila je kako je Upravni odjel uvijek na raspolaganju hrvatskoj zajednici u Vojvodini za ovakve i slične aktivnosti.

– Hrvatski jezik kao primarni jezik se u Vojvodini uči u pet osnovnih škola, a u drugim školama je to prema modelu C, dakle samo njegovanje hrv. jezika i kulture. Uz to, nastava se pohađa i u trima srednjim školama, a jedna od njih je gimnazija – zaključila je Glavaš Kul.