Nizozemac švercao migrante, policija ga zaustavila, a on pokušao pobjeći

0
foto: MB Press/Ilsutracija

– U nedjelju, 9. lipnja 2024. godine u prijepodnevnim satima na đurđevačkom području policijski službenici su zaustavili osobni automobil talijanskih registarskih oznaka. Po zaustavljanju, vozač se pješice dao u bijeg, a u vozilu su pronađeni strani državljani koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Nakon pretrage terena, pronađen je vozač, 21-godišnji državljanin Nizozemske – navode u policiji.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim i utvrdili da je iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta. 

Protiv osumnjičenika će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu i bit će predan pritvorskom nadzorniku. Tijekom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.