Naziru se vizure lipičkog Spomen parka Domovinskog rata

0

Izvođenje radova na prvoj fazi izgradnje budućeg Spomen parka Domovinskog rata u Lipiku koji će biti smješten u produžetku Udinske ulice, nasuprot željezničke pruge, a u blizini spomenika braniteljima Varaždinske županije, sredinom ovog tjedna obišli su lipički gradonačelnik Vinko Kasana i Mladen Dolić, predsjednik Gradskog vijeća Lipika.

Već sad se naziru vizure lipičkog Spomen parka Domovinskog rata. Kao što smo već ranije pisali, osnovnu kompoziciju ovog parka činit će livada promjera četrdesetak metara, a bit će obrubljena stazom. Na jednom dijelu vanjskog ruba tog prostora nalazit će se memorijalni zid s uklesanim imenima poginulih hrvatskih branitelja. S vanjske strane zida bit će postavljeni izložbeni primjerci ratnog naoružanja, a u neposrednoj blizini će biti sagrađen svojevrsni objekt s pripadajućom memorijalnom sobom i prostorima prilagođenima za potrebe hrvatskih branitelja Lipika.

Zadovoljan viđenim, gradonačelnik Vinko Kasana je rekao kako će se ove godine završiti prva i druga faza izgradnje lipičkog Spomen parka Domovinskog rata. Prva faza je već pri kraju, a druga faza podrazumijeva podizanje zidova i stavljanje pod krov navedeni objekt namijenjen potrebama branitelja.

Ovo je jedan mali doprinos kojim se na dostojanstven način želimo odužiti našim braniteljima koji su dali živote za domovinu. Lipik je prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, a podnio je ogromne ljudske žrtve i materijalna razaranja.“, izjavio je gradonačelnik Kasana te dodao kako će ovo biti jedno primjereno mjesto za odavanje počasti hrvatskim braniteljima, ali i mjesto koje će svojim parkovnim sadržajem (šetnicom, klupama, zelenilom…) biti u funkciji građana Lipika te zasigurno postati dio jednog opuštajućeg gradskog života u kojem će se moći održavati različite društvene aktivnosti i u kojem će se svi ugodno osjećati.

Inače, valja istaknuti kako Grad Lipik u suradnji s Udrugom branitelja Lipika 1991. provodi projekt „Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika“ kroz čije se aktivnosti pruža jedna sveobuhvatna briga za braniteljsku populaciju koja je sve starija, a u Lipiku je otvoren i prvi Dom hrvatskih veterana namijenjen potrebama branitelja iz čitave Hrvatske.