Napreduju radovi na obnovi Radničkog doma u Borovu naselju

0
foto: Ivan Matić (Press032)

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zajedno s suradnicima, obišao je do sada izvedene radove na rekonstrukciji zgrade Radničkog doma u Borovu naselju. Zgradu Radničkog doma čini prizemlje i 3 etaže od ukupno 6.960 kvadratnih metara zatvorenog dijela, koje će po završetku radova biti prenamijenjene za potrebe Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru. Prema najavama u prizemlju će se nalaziti velika konferencijska trodijelna dvorana s knjižnicom, dok će se na katovima nalaziti učionice i uredi za profesore. Kompletno će se urediti i okolina s južne na sjevernu stranu, parkiralište s novom cestom i nova pješačka površina.

“Izgradnja Radničkog doma i njegova prenamjena u Veleučilište Lavoslava Ružičke je jedan od kapitalnih projekata iz Intervencijskog plana grada Vukovara. Riječ je o jednome od dva najveća projekta iz Intervencijskog plana i od iznimne nam je važnosti s obzirom na vrijednost od gotovo 60 milijuna kuna. Radovi traju nešto više od mjesec dana te smo iznimno zadovoljni do sada postignutim te ozbiljnošću pristupa izvođača radova. Uvjereni smo da ćemo uz ovako kvalitetan pristup i suradnju, zaista biti gostovi s projektom u ugovorenim rokovima“, rekao je Penava.

Dodao je kako s preseljenjem Veleučilišta u Radnički dom planira se trenutnu zgradu Veleučilišta osloboditi za neke druge institucije. Plan je tamo smjestiti Policijsku postaju kako bi sve državne institucije bile smještene u Županijskoj ulici i činile jednu logičnu cjelinu, a građanima olakšali time obavljanje redovnih poslova.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavlićek rekao je kako se s ovim projektom Borovu naselju vraća sjaj koji je imalo prije Domovinskog rata kao i da će s dolaskom Veleučilišta ova gradska četvrt ponovno postati mjesto okupljanja mladih.

“Unatoč hladnim danima, Vukovar je veliko gradilište. Vjerojatno najveće u ovom dijelu Hrvatske. U tijeku su radovi na stadionu koji se gradi u samome centru grada te radovi na cestama u gradskoj četvrti Sajmište, a uskoro kreću radovi na cestama u četvrti Mitnica te u Ulici Vladimira Nazora u Sotinu. Kreću i radovi na izgradnji parkirališta preko puta Plivališta. Nastojat ćemo u narednih nekoliko mjeseci nastaviti tempom koji smo imali do sada neovisno o pandemiji koronavirusa”, rekao je Pavliček.

Ugovor je ukupne vrijednosti nešto manje od 60 milijuna kuna. Potpisan je 15. rujna 2020. godine s tim da je rok izvođenja radova 20 mjeseci. Do sada su izvedeni radovi čišćenja otpada i nepotrebnog sadržaja, demontaže postojećeg sadržaja, skidanja obloga i rušenja zidova, demontaže obloga podova te urbane opreme. Za bliže naredno razdoblje od mjesec dana planirana je daljnja demontaža, ali i početak zidarskih radova i betoniranja.