Najavljeno skoro riješenje problema s dva autobusna prijevoznika u Vukovaru

0
Foto: Ivan Matić

S obzirom na dvije tvrtke koje vrše prijevoz putnika autobusni prijevoz u Vukovaru jedna je od glavnih tema u Vukovaru i okolici. Kako bi pojasnili o čemu se radi i kako je došlo do toga problema danas je u vukovarskoj gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno kako će rješenje ubrzo pronaći.

Govoreći na ovu temu zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček podsjetio je kako je sukladno provedenom postupku davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara odabran najpovoljniji ponuditelji, odnosno tvrtka Slavonija Bus d.o.o. iz Novog Grada – Velika Kopanica. Drugi ponuditelj u postupku davanja koncesije, tvrtka Čazmatrans Vukovar d.o.o. uputila je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave žalbu na odabir tvrtke Slavonija bus koja je odbijena i tako prihvatili donesenu Odluku o odabiru. Sukladno tome Grad Vukovar je 30. siječnja 2021. godine sklopio Ugovor o obavljanju komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara sa tvrtkom Slavonija Bus koji su dan kasnije započeli s obavljanjem komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada.

Dodao je i kako se u tijeku odvijanja redovnog komunalnog linijskog prijevoza putnika, paralelno sa polascima na kojim prometuje tvrtka Slavonija bus, pojavljuje i tvrtka Čazmatrans Vukovar d.o.o. sa svojim autobusima i to sa polascima 5 minuta prije autobusa tvrtke koja je dobila koncesiju. Vukovarski prijevoznik se pri tome poziva na županijsku dozvolu o linijskom prijevozu u kojoj su vremena polazaka u isto vrijeme ili s razmakom od 5 minuta od redovnog komunalnog linijskog prijevoza putnika.

„Za županijsku dozvolu saznali smo iz medija jer o tome nismo obaviješteni niti od prijevoznika niti od institucije koja je izdala dozvolu, odnosno od Vukovarsko-srijemske županije. Po Odluci o komunalnome redu Grada Vukovara jedino službeni koncesionar ima pravo stati na autobusna ugibališta koja se nalaze na području grada Vukovara i provoditi gradske linije“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Dodao je kako je nakon isteka koncesije i prestanka prijevoza komunalnog linijskog prijevoza putnika, tvrtka Čazmatrans Vukovar d.o.o. cijenu vozne karte na relaciji Sotin – Vukovar povećala je sa 8,00 na 22,00 kuna.

„Sukladno zakonskim propisima, obvezama i ovlastima Grad Vukovar pokrenuo je hitan postupak rješavanja novonastale situacije koja građanima koji koriste usluge gradskog prijevoza u ovome trenutku izaziva izrazitu pomutnju na čemu se, bez obzira što nije naša krivnja, ispričavamo te se nadamo kako ćemo mirnim putem najkasnije do kraja mjeseca veljače razriješiti ovu svima nama trenutnu i ružnu situaciju te da će se redovni gradski prijevoz ponovno odvijati sukladno Ugovoru o koncesiji“, rekao je Pavliček.

Naglasio je i kako će se mještani Sotina, Odlukom gradonačelnika koja stupa na snagu danas, voziti po istim cijenama kao i svi ostali građani Vukovara, odnosno po karti od 7 kuna.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić objasnila je način funkcioniranja gradskog prijevoza za mjesec veljaču, odnosno do konačnog rješenja ističući pri tome kako je Čazmatrans snizio cijenu gradskog prijevoza za 6 kuna, dok je za mještane Sotina povisio cijenu karte na 22 kune.

„Time su mještani Sotina dovedeni u nepovoljan položaj te se mi kao Gradska uprava ispričavamo zbog toga iako nije naša krivica. Odlukom gradonačelnika cijena karte će se refundirati do cijene gradske karte, odnosno za određene skupine građana u 100%-tnom iznosu. Putnici koji se koriste gradskim prijevozom, a koje financira Grad Vukovar koriste se redovnim gradskim prijevozom sukladno već objavljenoj obavijesti na službenim stranicama Grada Vukovara, a to se odnosi na osobe starije od 65 godina, osobe s posebnim potrebama te učenike srednjih škola na području grada Vukovara. Za redovne korisnike putničkog prijevoza prigradskog naselja Sotin koji će se koristiti linijama tvrtke Čazmatrans Vukovar d.o.o. u mjesecu veljači odnosno do konačnog rješenja, Grad Vukovar će sukladno Odluci gradonačelnika sufinancirati prijevoz te će izvršiti povrat novca razlike od 7,00 kuna, što je cijena gradske karte, do 22,00 kuna koja je trenutna cijena karte. Također, Grad Vukovar će financirati u 100% iznosu prijevoz osoba s područja prigradskog naselja Sotin za osobe starije od 65 godina, osobe s posebnim potrebama i učenike srednjih škola na području grada Vukovara“, rekla je Mujkić.

Pri tome je pozvala mještane Sotina da sačuvaju svoje karte te ih uz obrazac i kopiju osobne iskaznice podnesu u Gradskoj upravi kako bi se sredstva refundirala. Upute za povrat sredstava za navedene korisnike biti će objavljene na službenim stranicama Grada Vukovara.