Najava: Fašange u Baranji

0
foto: KUD “Baranjski Šokci”/ ustupljeno

KUD “Baranjski Šokci” iz Draža organiziraju Fašange, najveće pokladno događanje u Baranji koje će i ove godine okupiti baranjske lipe i strašne buše i gajdaše. Program će trajati od 09. do 13. veljače, 2024. godine.

Bogat program će trajati četiri dana a počinje u petak, 09. veljače s konferencijom i panel diskusijom o položaju gajdi i gajdaša u Europi i Hrvatskoj u Muzeju Slavonije u Osijeku s početkom u 11 sati. Istoga dana, u 17 sati međunarodna koalicija gajdaša izvesti će gala koncertni program u crkvi svetih Petra i Pavla u Topolju i počastiti posjetitelje, uz ostalo, zvukovima hrvatskih, mađarskih, bugarskih, francuskih, škotskih i makedonskih gajdi.

Vrhunac pokladnog programa je u subotu, 10. veljače kada baranjske buše kreću u svoju povorku da istjeraju zimu i dozovu proljeće. Povorka kreće s Trga Stipe Đurina u Dražu i kreće se ulicama Draža i Gajića. U Gajiću buše i gajdaši posjećuju kuću pokojnoga baranjskog gajdaša Marka Drventića nakon čega će buše “zapaljit” ulice.

U subotu, 10.veljače u večernjim satima gajdaši će održati drugi koncertni program u Etnografskom muzeju u Mohaču (Mađarska), dok u Duboševici u Domu kulture počinje najluđi maskenbal ovih poklada uz Aura band.

U nedjelju, 11. veljače je zatvaranje gajdaškog festivala u Domu kulture u Gajiću, a već u ponedjeljak, 12. veljače buše nastavljaju svoju ludu potjeru kako bi istjerali zimu i to u Topolju.

U utorak, 13. veljače je pokladna povorka jahača i zaprega kroz Draž i Gajić, a program Fašanga 2024. završava uz paljenje ulica u Dražu na Trgu Stipe Đurina uz glazbu i grah za sve okupljene.