Načelni dogovor: Potpore u potpunosti za tvrtke sa 70% cijepljenih djelatnika

0
FOTO: MB PRESS

Na sastanku u Ministarstvu rada predstavnika Vlade, socijalnih partnera i poslodavaca o novom modelu isplate potpora za očuvanje radnih mjesta, postignut je načelni dogovor prema kojemu će potpore dobivati tvrtke s najmanje 70% cijepljenih zaposlenika. Tvrtke s manje cijepljenih djelatnika potpore će dobivati proporcijalno broju cijepljenih.  Za sutra je najavljena tehnička razrada detalja dogovora. – Javlja HRT.

– Na taj način smatramo da dostižemo ciljane vrijednosti, da ćemo povećati broj onih koji su zdravstveno, epidemiološki, a ovim putem i ekonomski zaštićeni, ali s druge strane potičemo i odgovornije ponašanje svih onih koji se možda nisu toliko držali svih društvenih preporuka i društvene odgovornosti, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

– Morali smo i mi pristati na neki kompromis. I ok, ja mislim da ćemo mi to ostvariti. Međutim, s tim brojem ljudi koji će se cijepiti na taj način, hajde da kažem pod tim pritiskom, mi ćemo se na skali procijepljenosti pomaknuti za 2-3%, a mi se moramo pomaknuti 25%, rekao je direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

– Nitko nema pravo obilježavati ljude i označavati ih na razini cijepljenih, neciljepljenih, s potvrdama i bez potvrda, radi toga, jer ciljepljenje nije obvezno, rekao je Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih sindikata Hrvatske.