Na području Općine Pitomača provode se projekti vrijedni više od 350 milijuna kuna

Trenutno se na području općine Pitomača provode projekti vrijedni više od 350 milijuna kuna. Ovaj je prostor, trenutno, najveće gradilište na području Virovitičko-podravske županije. A radi se diljem ove najzapadnije općine Virovitičko-podravske županije. Dio tih projekata, od kojih je velik dio u fazi finalizacije, uz načelnika Općine Pitomača, Željka Grgačića i njegovih suradnika, u utorak obišao virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Obišli su bivšu zgradu stare škole u središtu Pitomače, koja je kroz projekt Spektar, obnovljena i u budućnosti će biti prostor u kojem će se pružati socijalne usluge u zajednici. Nositelj projekta je tvrtka Draft d.o.o. zajedno s partnerima, Općinom Pitomača, Općinom Špišić Bukovica i Općinom Kloštar Podravski. Ukupna vrijednost projekta je 8.049.674,37 kuna, a očekuje se njegova skora završnica.

Istodobno, obišli su izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača“. Ovaj cjelokupan projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanja otpadnih voda, a vrijedan je nešto više od 262 milijuna kuna. Sam uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan je 35 milijuna kuna. Nositelj ovog projekta je virovitička tvrtka Virkom d.o.o. a partneri na projektu su Općina Pitomača i tvrtka Vodakom d.o.o.

Ovaj projekt, koji je vezan uz Aglomeraciju, najveći je projekt u povijesti Općine Pitomača te trenutno najveći na području Virovitičko-podravske županije. Puno projekata radimo, puno planiramo, a puno smo ih već i završili. Podsjetit ću, mi smo samo ove godine otvorili Područnu školu u Kladarama, vodovodnu mrežu Šašnato polje, Društveni dom u Starogradačkom Marofu, završeni su radovi na projektu Posjetiteljski centar Križnica… Općina trenutno radi na investicijama u vrijednosti većoj od 350 milijuna kuna, a ovom prilikom zahvaljujem svima koji su sudjelovali i sudjeluju u njihovim realizacijama – istaknuo je između ostalog Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača.

Župan Andrović, naglasio je kako općina Pitomača predstavlja primjer odlične suradnje s Virovitičko-podravskom županijom predstavljajući pritom perjanicu razvoja ovog dijela naše županije.

Niz je velikih i značajnih projekata koje smo radili, radimo i koje ćemo zajednički raditi na ovom području. Do sada smo uvijek, kao Virovitičko-podravska županija, uz naše institucije, u Općini Pitomača, i jučer i danas, a tako će biti i u budućnosti, imali čvrstog partnera u brojnim projektima, a sve s ciljem dobrobiti i boljeg života stanovnika ovog kraja ali i cijele Virovitičko-podravske županije. Brojni projekti koji se trenutno provode na ovom području, još su jedan dokaz kako ovdje žive i rade vrijedni i marljivi ljudi.

Župan Igor Andrović i načelnik Željko Grgačić, uvjerili su se i u stanje radova na projektu “Sanacije i konačnog zatvaranje odlagališta otpada – Klisa“, kojim se sanira, te će se potom, sukladno s važećom zakonskom regulativom, zatvoriti navedeno odlagalište na području općine Pitomače. Nakon sanacije i konačnog zatvaranja, odlagalište će postati zelena površina. Nositelj projekta je Općina Pitomača, a prijavila ga je tvrtka DRAFT. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 29,1 milijun kuna, a od čega su EU sredstva 24,3 milijuna kuna.

Nakon obnove rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici, te izgradnje Posjetiteljskog centra u Križnici, kraju se privode i radovi na još jednom „turističkom projektu“ – Turističko informativnom centru Klopotec na Kladarskom bregu. On se providi kroz projekt EAGLE, odobrenom za financiranje u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1,65 milijuna eura, od čega su 85% bespovratna sredstva Europske unije. Projekt koji se privodi kraju, provode Općina Pitomača, Turistička zajednica Općine Pitomača i Šumarija Mecsekerdő Zrt. iz Pečuha. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)