Na objektima vukovarskog Vodovoda električna energija će se osiguravati putem solarne elektrane

0
foto: Ivan Matić (Press032.com)

Direktor gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara d.o.o. Dario Tišov i direktor tvrtke Solaris Pons d.o.o. Jurica Gorup potpisali su Ugovor o izvođenju radova na izgradnji sunčane elektrane na objektima vukovarskog Vodovoda.

„Drago mi je što danas mogu predstaviti projekt „Energijom sunca do pitke vode“ koji smo započeli još 2020. godine. Radi se o izgradnji solarne elektrane za proizvodnju vode koja će se montirati na krovišta pogona i drugih objekata Vodovoda. Ovo je prva od planirane 3 faze sunčane elektrane koju će Vodovod grada Vukovara izgraditi. Izgradnjom sunčane elektrane od 480 kW, VGV će više od 63% potrebne električne energije dobiti upravo iz obnovljivih izvora energije, odnosno od energije sunca“, rekao je Tišov.

Planirani povrat investicije očekuje se u roku od 5 godina. Osim značajnih ušteda u financijskom smislu, ovaj projekt ima itekako pozitivan utjecaj na okoliš. Naime izgradnjom sunčane elektrane, samo u ovoj fazi očekuje se da će se na godišnjoj razini smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida (CO2) u okoliš za otprilike 160.000 kg.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako Grad Vukovar prati razvoj tehnologije te se nastoji okrenuti ekološkim trendovima.

„Ovim projektom će Vodovod grada Vukovara postati i energetski neovisan jer će 63% energije dolaziti iz vlastite proizvodnje, što je ogroman iskorak. Vukovar se može pohvaliti svakodnevnim novim projektima. Prije koju godinu smo otvorili prvo kogeneracijsko postrojenje u VGZ-u, a nakon toga je gradska tvrtka Tehnostan izgradila sunčanu elektranu u Borovu naselju. Izgradnjom ove sunčane elektrane pratimo trend ekološki prihvatljivijih izvora energije te ćemo na tom tragu nastaviti svoj rad“, rekao je Penava.

Planirani rok izvođenja radova je 150 dana, tako da će do kraja godine krovovi objekata VGV-a činiti sunčanu elektranu snage 480 kW. Vrijednost radova iznosi preko 2,2 milijuna kuna.