Na jesen kreće izgradnja otvorenih i energetska obnova zatvorenih bazena u Vinkovcima

0
foto: Grad Vinkovci

Paralelno s izgradnjom vanjskih bazena, u Vinkovcima na jesen kreće i energetska obnova zgrade zatvorenog bazenskog kompleksa u Lenijama. S njegovom izgradnjom građani će na raspolaganju imati nove i moderne sportsko-zabavne sadržaje, zahvaljujući kojima će cijeli sportsko-rekreacijski centar Lenije dobiti sasvim novu dimenziju.

“Energetskom obnovom nije cilj vinkovačke zatvorene bazene vratiti u ono stanje kakvo je bilo prije 13 godina kada su otvoreni, nego napraviti kompletnu energetsku obnovu koja će samu zgradu učiniti energetski puno iskoristivijom i jeftinijom. Svakodnevno razvijajući naš grad u smjeru zdravog i održivog mjesta za život, posebno smo fokusirani upravo na projekte energetskih obnova javnih zgrada, čime u velikoj mjeri štedimo energiju, smanjujemo emisije CO2 i direktno utječemo na stvaranje zdravije budućnosti našoj djeci. Osim toga, kroz uštede nakon energetske obnove, ostat će nam dio sredstava koja u konačnici možemo preusmjeriti prema djelatnicima te u razvijanje kvalitete usluge“, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Prema riječima direktorice Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijele Slipčević konkretni radovi na oba projekta počinju već na jesen. Projekt energetske obnove, vrijedan je 1,7 milijuna eura te je sufinanciran od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine s 80 posto. Projekt izgradnje vanjskih bazena procijenjen je na oko 3 milijuna eura, a bit će financiran sredstvima iz ITU mehanizma.

Marko Šarić, direktor tvrtke Periska koja upravlja bazenima, ističe kako vinkovačkim dvoranskim kupalištem u Lenijama godišnje prođe preko 100 tisuća korisnika. Kada je riječ o samim radovima, naglašava kako će se raditi izmjena krovišta na koji će biti postavljena sunčana elektrana od 150 kW. Promijenjena će biti i kompletna stolarija, ugradit će i dvije dizalice topline, a cijeli objekt će dobiti i učinkovitiju rasvjetu.

„U strukturi vinkovačkog gospodarstva gradske tvrtke čine značajnu ulogu, pogotovo tvrtke koje obavljaju komercijalnu djelatnost. Nama kao odgovornom vlasniku cilj je da te tvrtke posluju uspješno i profitabilno. To možemo raditi na prihodovnoj strani kao što je projekt izgradnje novog otvorenog bazena gdje će ova tvrtka dobiti novi izvor prihoda, a možemo raditi i na rashodovnoj strani, što znači smanjenje troškova kroz energetsku obnovu, budući da svi znamo kako su upravo energenti najveći trošak u održavanju bazena”, rekao je pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca Hrvoje Niče.

foto: Grad Vinkovci