Mobilni korisnici u 2021. dnevno potrošili preko 350 milijuna dolara na igre i aplikacije

FOTO:PIXABAY

Pametni telefoni i dalje nastavljaju generirati prihode u više smjerova, što se posebno tiče aplikacija i to pokazuju najnoviji podaci prezentirani od strane kompanije Burga. Naime, riječ je o 133 milijarde američkih dolara samo od aplikacija i igara u ovoj godini.

To se dijeli na Google Play i App Store. Ili, bolje rečeno, 85,1 milijardu dolara ostvario je Apple, a preostalih 47,9 milijardi dolara Google. Ukupni rast je 19,71 posto, ali kad se pogleda uspjeh dviju kompanija, tad je rast za App Store na 17,7 posto, a za Play Store 23,5 posto.

Što se preuzimanja tiče, situacija je obrnuta. Od ukupno 143,6 milijardi preuzetih aplikacija i igara, što je rast od samo 0,48 posto, App Store je ostvario 32,3 milijarde ili pad od 6,1 posto, a Play Store 111,3 milijarde ili 2,6 posto rasta.

Dakle, nakon svih ovih godina situacija se u svojoj biti ne mijenja. Apple očekivano ima manje preuzimanja od Googlea, odnosno, App Store od Play Storea, jer ima bitno manje korisnika, ali zato zarađuje više jer Appleovi korisnici troše više. U Googleu bi to svakako voljeli okrenuti na svoju stranu, ali da bi se to dogodilo, mora se mijenjati mentalitet korisnika, što jednostavno nije ravnoteži s njihovim izborom Androida… Ujedno, Apple ima problema s naknadom koju nameće developerima i zbog tog se u posljednje vrijeme “vuče” po sudovima i ako izgubi pa ostane bez tih standardiziranih 30 posto naknade, prihodi bi se mogli smanjiti. Ali, to su druge teme.

Kad pogledamo detaljnije situaciju u smislu prihoda i preuzimanja, bez iznenađenja, TikTok je najunosnija aplikacija, a tri milijarde dolara uprihodila je još u lipnju. Tržište su pokretale i aplikacije kao Tinder, YouTube i Disney+ te cijeli niz onih koje se tiču igara. Jer, igre bi do kraja godine trebale uprihoditi 52,3 milijarde dolara.

Ukupno, najviše preuzimanja bilježe redom TikTok, Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Telegram, Snapchat, Zoom, CapCut i Spotify.