Mlinarić govorio o uhićenju Vojislava Medića koji se sumnjiči za ratni zločin

0

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić održao je jučer u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o uhićenju bivšeg potpukovnika JNA Vojislava Medića na graničnom prijelazu Tovarnik zbog sumnje na ratni zločin. Kazao je da će za Medića reći što zna i da zna puno jer ga je Medić ispitivao u logoru u Sremskoj Mitrovici, kao i njegove prijatelje suborce koji su bili s njim.

”Ovo je moja slika, i ne samo moja, nego je još jedno 60-ak branitelja slikano s brojem 30. lipnja ’92. ‘Za sve te ljude koji su slikani možete očekivati, kao što je sada došla optužnica za četiri pilota, da će doći i za ove ljude koji su branili svoj grad, svoju kuću, svoju državu, da će doći optužnica iz Srbije zbog toga što je potpukovnik KOS-a Medić odradio to onako kako to njihove službe i rade. Nažalost, hrvatska država nije odradila u ovih 30 godina i puno toga je propustila”, rekao je Medić.

Dodao je kako se nada da će potpukovnika KOS-a Medić biti i osuđen kao i da živih svjedoka ima puno. Po riječima Mlinarića Medić je i njega ispitivao te je o njemu znao puno kao i o svim drugim braniteljima.

“Meni se na ispitivanju hvalio da je pao u operaciji ‘Labrador’ i da je pušten nakon 15 dana te je došao u logor kao ispitivač. Tamo je tukao i mučio brojne ljude. Mene osobno nije on tukao, tukli su me čuvari koji su me vodili do njega i koji su me odvodili od njega. A čuvari nisu tukli na svoju ruku, nego se tuklo i maltretiralo ljude na njegovu zapovijed. Na mene je išao psihološki, nije išao s batinama. Valjda je procijenio da ću puno lakše podnijeti batine, nego što ću podnijeti psihološku torturu. I drugima je znao govoriti da su Tuđman i hrvatska Vlada otišli u Austriju, da su pobjegli, da je JNA ušla u Zagreb te da će oni biti osuđeni ili na smrt ili na 40 godina”, ispričao je Mlinarić.

Pozvao je i ovom prilikom svoje prijatelje logoraše da se jave bez straha i da daju iskaze, da se Medić adekvatno i pošteno osudi. Upozorio je da Medić prima hrvatsku mirovinu.