Mladić poginuo dok je postavljao optičku mrežu. Optužena dvojica njegovih šefova

0
foto: MUP

Radnik S.B je uzeo jedan kraj optičkog kabela te se počeo uspinjati prema vrhu bandere. U jednom trenutku naišao je osobni automobil crne boje, koji nije brzo vozio, te je u tom trenutku došlo do naglog popuštanja kabela na visinu od oko 30 cm kojeg je zakvačio prednji dio navedenog automobila i povukao, uslijed čega je došlo do povlačenja unesrećenog s ljestava.

Podignuta je optužnica protiv dvojice šefova u tvrtki Netopik zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz nehaja. Radi se o slučaju smrti S.B (23), koji je 21. prosinca lani preminuo u bolnici u Slavonskom Brodu nakon što je teško ozlijeđen prilikom postavljanja optičke telekomunikacijske mreže. – javlja Index.

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv M. K. i K. M. da iz nehaja nisu postupali po propisima ili tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama i time izazvali opasnost za život ili tijelo ljudi, a kaznenim djelom je prouzročena smrt jedne osobe, pa da su time počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavka 3. i 4. Kaznenog zakona u vezi s člankom 215. stavkom 2. i 3. KZ/11, a kažnjivo po članku 222. stavku 4. KZ/11, stoji u optužnici.

“Uvidom u zapisnik o očevidu Policijske uprave brodsko-posavske, Policijske postaje Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje od 20. prosinca 2022. utvrđeno je kako je dana 20. prosinca 2022. oko 11 sati u mjestu Sikirevci došlo do nesreće na radu djelatnika tvrtke “NETOPTIK” d.o.o. iz Slavonskog Broda, Stjepana Bojka, prilikom postavljanja optičkog kabela preko ceste D7. 

Prilikom postavljanja optičkog kabela 23-godišnjak je na zapadnoj strani ceste D7 na betonski stup postavio optički kabel, nakon čega je kabel prevukao preko ceste te se popeo na drugi istočni betonski stup na visinu od oko 7 metara, noseći na ramenu kabel u namjeri da ga prikači na gornji dio stupa. U jednom trenutku je kabel popustio te je došlo do spuštanja kabela prema kolniku.

U tom trenutku iz smjera Slavonskog Šamca došlo je kombi vozilo te je vozač, vidjevši navedeno, zaustavio vozilo dok je iz suprotnog smjera naišlo drugo vozilo kojim je upravljala žena koja nije vidjela kabel preko ceste. Došlo je do udara kabela u prednji dio vozila, uslijed čega je došlo do povlačenja kabela sa stupa i pada 23-godišnjaka na parkirano kombi vozilo, a potom na tlo, nakon čega je povučen do ceste i podnožja kombi vozila za vrijeme dok je isti bio zaustavljen. 

Tom prilikom S.B je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život uslijed kojih je preminuo u bolnici dana 21. prosinca 2022. u 8.20 sati”, stoji u obrazloženju optužnice.

Optužnicom se dvojicu direktora tereti da nisu poduzeli sve potrebne radnje nakon zaključenja ugovora o poslovnoj suradnji s KF Telekomom oko postavljanja optike te su postupili protivno odredbi članka 62. Zakona o cestama, odredbi 44. st.1. Zakona o zaštiti na radu, te protivno nekoliko članaka Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada kao i Pravilnika o uporabi osobne zaštitne opreme.

“Inspekcijskim nadzorom Državnog inspektorata od 20. prosinca 2022. i 27. siječnja 2023. utvrđeni su propusti poslodavca u primjeni mjera zaštite na radu.

Poslodavac NETOPTIK d.o.o. nije uspostavio odgovarajuću privremenu regulaciju prometa, na način koji osigurava sigurno odvijanje prometa i nesmetano izvođenje. Poslodavac NETOPTIK d.o.o. nije procijenio rizike, u pisanom ili elektroničkom obliku, za poslovanje. Poslodavac NETOPTIK d.o.o. nije radniku dao sve potrebne obavijesti o zaštiti na radu na gradilištu i rizicima za sigurnost i zdravlje pri pojedinim radovima

Obje tvrtke na privremenom gradilištu u Sikirevcima nisu osigurale radnicima za koriste zaštitnu kacigu iako su iste zadužili”, stoji u optužnici.