Mladić na vlastiti rođendan vilama izbo stariji bračni par: Ne ide u zatvor zbog teškog djetinjstva

0
FOTO: PIXABAY

Zbog nesvakidašnjeg incidenta koji se dogodio u lipnju ove godine u jednom vinogradu u Podravini, na Županijskom sudu u Bjelovaru podignuta je optužnica protiv 19-godišnjeg Ivice kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo razbojništva. Točnije, sumnjiči se da je uporabom sile oduzeo tuđu pokretnu stvar, a pritom je uporabio opasno oruđe. To opasno oruđe su, vjerovali ili ne, vile, s kojima su ubodeni muž i žena, vlasnici jedne vikendice, piše Podravski list.

Kada su vidjeli, odnosno shvatili da od svoje nakane neće odustati, u strahu za život predali su mu 170 eura, koliko su pronašli u novčaniku, što Ivicu očito nije zadovoljilo. Naime, tada im je poručio da mu predaju ključeve Mercedesa parkiranog pored vikendice, no kada su ga odbili, počeo se prijetiti pištoljem te je vilama opet krenuo na muškarca, no u daljnjem napadu i uzimanju ključeva spriječio ga je jedan od prijatelja, koji je naknadno došao. Vlasnici vikendice nakon toga su kontaktirali policiju, koja je stvar uzela u svoje ruke.

Ivica na ispitivanju nije ništa osporio, ali je naglasio da ne zna što ga je spopalo i izrazio je žaljenje. Svjedočili su i supružnici koji su otkrili da je Ivica s prijateljem dvaput prethodno dolazio na njihovu terasu, jednom po vodu, a treći dolazak bio je iza 19 sati, kada su oni gledali vijesti, a on se pred vratima pojavio s vilama. Naglasili su da nije djelovao kao pijana osoba i da je dobro znao što radi te da su se u tim trenucima bojali za život. Svjedočio je i Ivičin prijatelj, koji je otkrio kako su taj dan slavili rođendan, ali su u jednom trenutku otišli po vino do klijeti gdje Ivica ima vikendicu. Tada se i dogodio taj incident, za koji oni nisu znali.

– U zadnje vrijeme ne družimo se često, jer se Ivica promijenio na loše. Promijenio je i društvo, mislim da se počeo i drogirati, a često se znao i svaditi s drugima. Smeta mi takvo ponašanje pa se u zadnje vrijeme ne družimo previše – ispričao je jedan od svjedoka.

Provedenim očevidom i vještačenjem dokazano je da je Ivica počinio kazneno djelo za koje ga se tereti i predlaže se odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod. Naime, Ivica iza sebe ima prilično tešku prošlost… U školi je bio loš, puno je izostajao, završio je tri razreda srednje škole, ali na maturu nikad nije izašao. Prema navodima oca, Ivica se zadnjih godinu dana neprimjereno ponaša, sklon je konzumaciji alkohola, a onda je često i agresivan. To sve na sudu su uzeli u obzir i zaključili da je kazneno djelo koje mu se stavlja na teret u velikoj mjeri odraz njegove životne dobi.

– Okolnosti koje se odnose na njegovu ličnost opravdavaju uvjerenje da će se svrha sankcija postići izricanjem odgojnih mjera. Slijedom navedenog predloženo je kod izricanja sankcije primijeniti maloljetničko pravo, a kako otac nije pozitivna figura i kako okrivljenik nema oslonca u obitelji, mišljenje je kako mu je potrebna kontrola i intenzivan rad tako da je nužno primijeniti pojačane mjere odgoja s obzirom na izražene poremećaje ponašanja i nedovoljnu spremnost da prihvati odgojne utjecaje – piše u optužnici.

Također, predloženo je da mu se produlji mjera opreza, odnosno da se Ivica i dalje jednom tjedno javlja na policiju, odnosno da ga se kontrolira kako ne bi ponovio kazneno djelo.