Mlada roda ozlijeđena usred nevremena se uspješno oporavlja u osječkom ZOO-u

0
foto: HTV Screenshot

Tijekom nevremena koje je pogodilo istok Hrvatske, djelatnici PU Vukovarsko-srijemske spasili su dvije mlade rode koje su ispale iz gnijezda s krova zgrade Postaje granične policije Županja. Jedna je vraćena u gnijezdo, dok je druga prevezena u osječki zoološki vrt u kojem se uspješno oporavlja.

“Bila je u jako lošem stanju, i bolesna i pothranjena. Već je dan i pol bila na krovu tako da joj je nedostajalo i tekućine. Zbilja je bila u jako lošem stanju. Uz puno rada, puno truda, uz puno volje i ljubavi evo roda napreduje i puno bolje nego što smo očekivali”, rekao je voditelj ZOO vrta Osijek Nikica Jukić za HRT.

Prvih nekoliko dana je bilo neizvjesno hoće li roda uopće preživjeti. Nekoliko puta dnevno joj je davana infuzija i hrana na cjevčicu, pošto nije mogla samostalno gutati. “‘Bdjelo se’ nad malom rodom i noć i dan. Hrana i lijekovi, a ponajprije ljudi pridonijeli su boljem stanju. Oporavak će, dodaje Bošnjak trajati još najmanje tri tjedna jer se radi o ‘juvenilnoj’ jedinki koja bi sama teško izašla iz gnijezda.”. objašnjava Igor Bošnjak iz ZOO vrta Osijek.

Roda će biti puštena nakon što prođe letnu volieru i vrati letnu i lovnu kondiciju, objasnio je voditelj ZOO vrta Osijek.