Mjesec hrvatske knjige

0
foto: Pixabay

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Tijekom mjesec dana (15. listopada – 15. studenoga) nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.

Svaka godina ima svoju temu i svoj moto pod kojim se održava, a ove godine Programski odbor odlučio je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave prevoditelji, odnosno književno prevođenje. Tragom ulaska naše zemlje u schengenski prostor, prostor bez postojanja graničnih kontrola, Programski i organizacijski odbor Mjeseca hrvatske knjige odlučio  je zakoračiti u „književni Schengen“, vinuti se daleko iznad državnih granica u prostor „književnosti bez granica“. Ovogodišnja manifestacija stoga se odvija pod motom Nek’ ti riječ ne bude strana(c).

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo također se kontinuirano priključuje u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige i svake godine donosimo bogat i raznovrstan kulturni program za naše sugrađane.