Mjesec baranjske kuhinje

0

Mjesec baranjske kuhinje danas je održan u vinariji Gerštmajer u Zmajevcu gdje se zbog velikog interesa gostiju održavaju dvije radionice kuhanja perkelta od soma. Riječ je o manifestaciji koju su u doba pandemije pokrenule Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Bilja i Baranje s ciljem promocije seoskih domaćinstava i autohtonih baranjskih jela.

Mjesec baranjske kuhinje počeo je proteklog vikenda, a završit će 2. svibnja. Zbog epidemiološke situacije broj posjetitelja, koji su ujedno i polaznici gastro radionica, je ograničen. A sudeći prema interesu posjetitelja, ovakvih će manifestacija trebati i više u budućnosti.

– Ovo je izvrsna prilika za posjetitelje da upoznaju Baranju i našu bogatu gastro i eno ponudu. Današnji domaćin Mihalj Mišika Gerštmajer svojim će gostima osim kuhanja perkelta od soma održati i mini radionicu sljubljivanja vina s ribom, a već idućeg vikenda očekuju nas novi tradicionalni specijaliteti. Ovom manifestacijom smo pokazali da se može i u doba pandemije razvijati turizam, samo treba pronaći način, a mi smo ga, sudeći prema interesu gostiju pronašli – rekao je župan Ivan Anušić.

Prilika je to za sve posjetitelje da uz pomoć domaćih specijaliteta proputuju i upoznaju Baranju. Prve dvije radionice održane su u Gajiću i Kopačevu gdje su se pripremali paprikaš od pijetlova s trgancima i šaran na rašljama.

Raspored radionica:

18.04.   Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić       Golubovi s trgancima

24.04.   Vinarija Alexandar, Kamenac                   Fiš paprikaš

25.04.   Asztalos keramika, Suza                          Grah u ćupu

01.05.   Seoski turizam Lacković, Bilje                  Gužvara s makom i gužvara s orasima

02.05.   Tri mudraca, Karanac                               Gulaš od divljači

02.05.    OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje      Štuka u mundiru