Ministrica poljoprivrede: Afrička svinjska kuga je pod kontrolom

0
foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se s predstavnicima nadležnih institucija u Banskim dvorima zbog aktualne situacije oko afričke svinjske kuge. Nakon sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako je afrička svinjska kuga pod kontrolom.

Do jučer nismo imali potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge. Posljednjih desetak dana imamo ukupno tri potvrđena slučaja, sva su u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Stručnjaci su potvrdili dobru epidemiološku situaciju, no i dalje je treba pratiti,” rekla je ministrica Vučković.

Dodala je kako su po pitanju mjera obavljene dodatne konzultacije s predstavnicima struke, a koji su potvrdili dobru epidemiološku situaciju. Međutim, potrebno je poštovati mjere, pratiti situaciju i “slušati struku radi dugoročnog boljitka svinjogojskog sektora i proizvodnje hrane”.

Navela je da je gospodarstvima na kojima su usmrćene svinje do jučer isplaćeno 1209 zahtjeva s ukupnom vrijednošću isplata nešto manjom od 7.100.000 eura. U obradi je još 150 do 200 zahtjeva koji će biti isplaćeni do kraja tjedna. 

Podsjećamo, prosvjedi još traju, točno je osmi dan prosvjeda svinjogojaca koji su i dalje na prosvjednim punktovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kod graničnog prijelaza Županja-Orašje i u Vođincima te u Osječko-baranjskoj županiji, u Potnjanima. Traže prekid usmrćivanja zdravih svinja i dozvolu svinjokolje zdravih svinja u svojim dvorištima.