Ministarstvo osiguralo potpore za eutanazirane životinje i naknade proizvođačima, ASK potvrđena na 97 gospodarstava

0
foto: Pixabay

U ponedjeljak, 17. srpnja je održana sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na temu daljnjih aktivnosti i mjera u Ministarstvu poljoprivrede.

„Od prvog slučaja pojave afričke svinjske kuge na teritoriju Republike Hrvatske sve se mjere provode promptno i aktivno, a kako bi bili još učinkovitiji u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu kontinuirano dopunjujemo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge“,rekla je ministrica poljoprivrede Vučković te najavila kako će Vlada osigurati obeštećenja za posjednike.

Članovi Nacionalnog stožera su podržali mjere koje se provode u zonama ograničenja, te su usuglašene nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja, pri čemu je potvrđeno da se eutanazija i zbrinjavanje provode uz poštivanje mjera dobrobiti životinja.

Predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Karačić izvijestila je kako je afrička svinjska kuga potvrđena na 97 gospodarstava u 11 općina, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji te najavila novu Naredbu koja će sutra biti objavljena.

Na sjednici je prezentiran plan pomoći proizvođačima u svrhu ublažavanja posljedica ASK te je Ministarstvo potvrdilo da su osigurana sredstva za potpore za eutanazirane životinje, naknade proizvođačima uslijed otežanog prometa kao i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja Afričke svinjske kuge kod divljih svinja.