Ministar zdravstva potvrdio još nekoliko slučajeva trovanja gaziranim pićima

0

Imamo četvero novih bolesnika u KBC-u Zagrebu, jedan je na opservaciji u Vinogradskoj bolnici i sumnja je na ozljeđivanje kemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu. Svi pacijenti imaju blaže simptome i većina će biti otpuštena na kućno liječenje, potvrdio je Vili Beroš.

Prvi slučaj trovanja gaziranim pićima zabilježen je u Rijeci, muškarac je završio u bolnici zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka. Kasnije su u Zagrebu prijavljena još tri slučaja trovanja.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je danas nekoliko novih slučajeva trovanja gaziranim pićima. O ovom slučajevima obaviještena je policija, Državno odvjetništvo i Inspektorat. Pacijenti su s blažim simptomima i većina će biti otpuštena na kućno liječenje”, rekao je ministar.

“Dvoje je u direktnoj vezi s konzumacijom pića. Mjesta panici nema, ali određenom oprezu ima”, naglasio je.

Bolesnik u Varaždinu je otpušten na kućno liječenje, petero bolesnika će biti otpušteno iz KBC-a Zagreb, a vjerojatno i šesti. Na svu sreću riječ je o blažim ozljedama za koje sada treba utvrditi jesu li povezane s konzumacijom pića. Preeliminarno možemo reći da je dvoje direktno u vezi s konzumacijom pića, rekao je Beroš.

Zašto javnost nije odmah obaviještena?

Ministar zdravstva Vili Beroš obranio je odgodu informiranja javnosti o sumnjivim kemijskim ozljedama koje su se dogodile u Rijeci, objašnjavajući da su institucije čekale nalaze prije nego što su izašle s informacijama.

Beroš je naveo kako su se prvi slučajevi kemijskih ozljeda počeli pojavljivati u Rijeci, no s obzirom na nedostatak informacija i nejasnoću oko uzroka, nije bilo moguće u početku donijeti zaključke. Pretpostavljalo se da bi konzumacija pića mogla biti uzrok, no trebalo je pričekati rezultate analiza prije nego što se diže panika u javnosti.

Istaknuo je da je situacija promijenjena kada su počeli stizati izvješća o sličnim slučajevima kemijskih ozljeda u drugim gradovima. To je bila prekretnica koja je potaknula institucije da izađu u javnost s informacijama o onome što znaju.

Ministar je također osudio širenje lažnih informacija na društvenim mrežama i istaknuo kako se istražuje tko je odgovoran za puštanje lažnih informacija u javnost. Upozorio je da su takve informacije širile paniku među građanima.

Što se tiče hospitaliziranih pacijenata, Beroš je napomenuo da nisu konzumirali iste napitke, što dodatno komplicira situaciju i baca sumnju na moguću sugestibilnost simptoma. Institucije će nastaviti istraživati težinu i uzrok tih ozljeda.

Ministar zaključuje da je država adekvatno reagirala, stavljajući sigurnost građana na prvo mjesto. Informacije o događaju bit će objavljene nakon što se uspostave jasne veze između slučajeva i pronađu konkretni uzroci. Do tada, građanima se savjetuje da piju vodu iz vodovodne mreže, koja bi trebala biti zdravstveno potpuno sigurna.