Ministar gospodarstva: Stopa inflacije se smanjuje

0
foto: Pixabay

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je svakako dobro da se šest mjeseci za redom stopa inflacije smanjuje. Trenutno je stopa inflacije najniža, u usporedbi s ožujkom prošle godine. U proteklom razdoblju Vlada je s određenim paketom mjera učinila sve kako bi utjecala na smanjenje cijena. Vidi se po strukturi inflacije da je najveći pad na cijeni energenata.

Stope rasta za prvi kvartal ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine – Hrvatska ima rast koji je duplo veći od prosjeka Europske unije.

„Radili smo dobre stvari i to je najbolja potvrda, koja se može vidjeti kroz stope rasta bruto domaćeg proizvoda“, poručio je ministar Filipović.

Ministar je istaknuo da sve dok traje kriza, odnosno dok traje ruska agresija na Ukrajinu, Vlada će voditi računa kako bi zaštitila životni standard građana i davala input hrvatskom gospodarstvu.

Upravo ograničenjem cijena energenata Vlada je omogućila neometano funkcioniranje gospodarstva.

U prošloj godini, kazao je Filipović, Hrvatska je imala veliki gospodarski rast u odnosu na druge države članice Unije. I taj gospodarski rast i dalje nastavlja rasti.

Naglasio je kako moramo biti oprezni dok traje kriza.

Pojedini poslovni subjekti profitirali su u krizi

Inflacija u cijenama hrane također usporava, no do dizanja cijena došlo je, jer su pojedini poslovni subjekti u prošloj godini, znatno podizali marže. Oni su gledali da ostvare što veću dobit, ali preko leđa hrvatskih građana.

„Profitirali su u krizi“, dodao je.

Filipović je kazao da je krajnji trenutak da se svi počnu društveno odgovorno ponašati, a hrvatski građani su ti koji najviše mogu penalizirati one poslove subjekte koji najviše dižu cijene.

Mijenja se slika hrvatske energetike

Danas je zatvoren natječaj za istraživanje geotermalnih voda. Došlo je šesnaest ponuda.

Filipović je naglasio da je zadovoljan, jer se javilo toliko zainteresiranih tvrtki. Javile su se renomirane tvrtke iz cijeloga svijeta, ali i iz Hrvatske.

„Ako taj natječaj u konačnici bude uspješan, imat ćemo situaciju da će se preko sto tisuća kućanstava u Hrvatskoj opskrbljivati električnom energijom iz obnovljivih izvora, koja je proizvedena u Hrvatskoj. To je velika stvar. To je strateška odluka“, rekao je Filipović.

Dodao je da vjeruje da će oporba reći da je to predizborni potez, a ovime se potpuno mijenja slika hrvatske energetike.

Izvor: HRT/Vlada