Ministar Banožić: Uložit ćemo sve napore u prevenciju nesretnih događaja

0
foto: ilustracija

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je u utorak kako će uložiti sve napore radi prevencije nesretnih događaja u Hrvatskoj vojsci nakon što je u nešto više od mjesec dana, izvan službe, smrtno stradalo pet pripadnika Oružanih snaga RH.

“Duboko potresen nesretnim događajima koji su u posljednje vrijeme pogodili Hrvatsku vojsku, izražavam najdublje izraze sućuti obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih hrvatskih vojnika. Gubitak svakog pripadnika Hrvatske vojske veliki je gubitak za sustav jer upravo naši vojnici na sebi svojstven način pridonose izgradnji naših Oružanih snaga. U ovim teškim trenucima ističem kako smo na raspolaganju obiteljima nesretno stradalih pripadnika te kako u ovome nisu sami”, rekao je ministar Banožić te dodaje: ,,Zbog nesretnih događaja koji su se u posljednje vrijeme dogodili u Hrvatskoj vojsci, naglašavam kako ćemo uložiti napore u daljnji razvoj programa prevencije izvanrednih događaja iako je u konkretnim slučajevima ustanovljeno kako ni na koji način nisu vezani za stanje u Oružanim snagama.”

Iz Ministarstva obrane kaže da je prevencija izvanrednih događaja zadaća zapovjednika na svim razinama vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Ističu razumijevanje i zabrinutost javnosti zbog navedenih događaja.

Podsjetimo, u postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni su vojni psiholozi čija je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Hrvatske vojske. Pripadnici OSRH mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi.