Ministar Anušić najavio detalje o vojnom roku 

0
foto: MORH/arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić gostovao je sinoć u emisiji RTL Danas gdje je najavio uskoro predstavljanje modela provođenja vojne obuke, dolazak Rafalea te potpisivanje aneksa ugovora između MORH-a i Brodosplita o isporuci ophodnih brodova. Osvrnuo se i na druge aktualne teme.

Govoreći o uvođenju vojnog roka, rekao je da se pripremaju tri prijedloga koji će uskoro biti gotovi i predstavljeni premijeru.

Vojni rok- tri modela

Po njegovom mišljenju tri mjeseca vojne obuke dovoljno je da se usvoje sve potrebne vojne vještine.

“Mislim da je tri mjeseca vojnog roka sasvim dovoljno. Bit će tri modela. Stvar je u tome imate li operativno i infrastrukturno mogućnosti provesti 3 mjeseca obuke, 6 mjeseci ili mjesec dana. To je vrlo bitno jer kad govorimo o tri mjeseca govorimo o 17 tisuća mladih ljudi koji trebaju po generaciji ući u proces vojne obuke”, objasnio je ministar Anušić.

Upitan kada će biti dovršeni ostali ophodni brodovi koje radi Brodosplit, ministar je podsjetio da su prvi ugovori potpisani 2014. godine, a dosad je isporučen samo jedan brod, prototip naziva Omiš.

“Za ova ostala četiri smo u pregovorima. Do sredine ili kraja ožujka ćemo imati usuglašen aneks i potpisan ugovor između MORH-a i Brodosplita i nadam se da će isporuka prvog od preostala četiri broda biti za devet mjeseci“, najavio je, kazavši da će se, zbog kompleksnosti ugovora, financijskih obveza i iskustva s realizacijom projekta brodovi isporučivati jedan po jedan.