Milanović: Plenkovićev interes je da spriječi curenje informacija

0
foto:HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je obišao retrospektivnu izložbu djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori.

Nakon obilaska izložbe komentirao je aktualne političke događaje. Među ostalim i imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. 

Milanović je rekao da nema poruku za DORH.

– S porukama je to jako nezgodno. Često na proljeće rijeke pravde dolaze pa se izliju. Sad je svima jasno o kakvom se probisvijetu radi, poručio je.

– Cijeli HDZ je jednoglasno izabrao ovog probisvijeta. Ovo je prvi put od druga Tita da partija bira glavnog državnog odvjetnika, dodao je.

Rekao je da je upravo on poslao dokument koji jasno govori o kakvom je čovjeku riječ. 

Predsjednik Milanović nazvao je USKOK-ovu optuženicu Josipu Pleslić, bivšu Rimac, Madame de Pompadour.

“Novinari su trebali objaviti poruke između Pleslić, ex Rimac i Turudića”

Milanović je naglasio da su novinari trebali objaviti poruke između Pleslić, ex Rimac, i Turudića.

– Cijele ove prepiske između Madame i Turudića je ustvari višak. Hvala Bogu što su to objavili i to ukazuje da je on osoba koja trebala biti od interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači zašto neko nije reagirao 2015. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist diktator. Pa ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak, naglasio je.

– Javnost bi, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja o kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Pozivam na otpor ugnjetavačima. Po Plenkoviću se to ne bi trebalo objaviti, a ovo je informacija koji javnost mora znati, istaknuo je predsjednik Milanović.

Poručio je da će kao predsjednik pomilovati svakoga tko bude osuđen zbog Zakona o curenju informacija.

O odnosu Turudića i Mamića

Milanović se osvrnuo na Turudićeve kontakte sa Zdravkom Mamićem od kojih je sve i počelo.

– Kao zadnja kriminalna vucibatina ideš se naći s čovjekom koji je pod istragom. Ti se s njim nalaziš da mu čestitaš, što? Badnjak? Kinesku novu godinu u kolovozu? Govorim o sastancima sa Zdravkom Mamićem, poručio je.

– On se kao predsjednik Županijskog suda, kada je taj sud pokrenuo istragu tajno sastajao sa Zdravkom Mamićem, jer nije znao da je ovaj pod mjerama SOA-e. Ali je bio bahat i mislio je da mu prisluškuju telefon, a nije znao da ga SOA prati. Zato svaka čast i lipoj i radosti, ali to nije bitno jer ovo je politički proces, rekao je.

– I tko im je bio kontakt i tko ih je spojio. U svakoj uređenoj državi bi i za slučajan takav kontakt morao pisati izvještaj. Jer se kao zadnja kriminalna vucibatina vučeš po mraku s čovjekom koji je pod istragom i koji je vani samo zahvaljujući kauciji od dva milijuna eura. O čemu su pričali je sasvim nebitno, napominje Milanović.

– Sada premijer očajava jer sam mu to javio dva dana prije, pa što onda. Ne može sigurnosna procjena biti dokaz da je netko ispravan. To je kao da netko dođe sa zdravim nalazima, a pljuje krv. Na to Plenković zatvara oči. Ja mu samo mogu reći da mu rijeke pravde dolaze, rekao je.

Plenkovićev interes je da spriječi curenje informacija 

Milanović je naglasio da 2015. služba dolazi do spoznaja, koje su proslijedili i DROH-u.

– Kući koju ovaj probisvijet sada preuzima. I pitamo se kako je to moguće. Ja sam tada bio premijer, ali eto koliko sam se bavio Turudićem, za njega me boljelo uho. Druga provjera je bila kasnije kada ja nisam bio ni premijer, ni predsjednik i nitko da ga nije pitao – vi ste se nalazili tada i tada s tim i tim. Niti da ga upozori premijer, to je AP gojenac, naveo je.

– Tko god je glasao za njega danas, za mene ne voli ovu državu, neprijatelj je Hrvatske, naglasio je.

Milanović je dodao da je objavio ono što javnost mora znati.

– Plenković je jučer vratio te papire, a vi sada imate saznanja o činjenicama. Što je on napravio? On je nazvao Turudića i pitao ga je. DORH ima dosta saznanja o Turudiću i ova bitanga im dolazi za šefa, a njegov interes je da prokopa te arhive i vidi ima li njega tute. Plenkovićev interes je da spriječi curenje ovakvih informacija da javnost ne vidi s kakvom ništarijom ima posla, rekao je.

Prozvao Plenkovića

Milanović je prozvao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

– Ovo je toliki očajnički potez jednog nasilja, nasilnog muzgavca. Da smo u bilo kojem postupku monitoringa ili pregovora, ovo bi nas koštalo ulaska u EU. Ovo je najniža točka hrvatskog političkog života otkad se ja bavim politikom, a to je od 2004., naglasio je.

– Muzgavac prijeti DORH-u, novinarima – u vidu nećemo vas utamničiti, ali ćemo ubiti Boga u vama dok nam ne date podatke, tko vam je dao poruke od Madame, poručio je.