Milanović objavio Banožićevu odluku: ‘Ovo je dokaz da Vlada krši Ustav‘

0
foto:HRT

Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića objavio je Odluku koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio 5. srpnja 2023. “kako bi dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića o pokušaju imenovanja privremenog čelnika VSOA-e mimo Ustava”. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je upozorio kako Vlada Andreja Plenkovića namjerava, suprotno hrvatskom Ustavu, Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane, odnosno ministra obrane kojemu bi se dala ovlast za postavljanje privremenog čelnika Agencije.

Budući da je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas tvrdio kako sve ovo nije istina, Ured Predsjednika Republike objavljuje Odluku koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio 5. srpnja 2023. kako bi dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića. Pripremljena Odluka ministra obrane službeno je uručena predstavniku Ureda predsjednika Republike na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija u srijedu te predstavljena kao rješenje do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Prema predloženoj Odluci, ministar obrane trebao je imenovati privremenog čelnika VSOA-e te je već odredio – i u Odluku upisao ime – vojnog časnika kojega je planirao imenovati ‘za koordinaciju poslova i potpisa akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije‘. Odluka ministra obrane trebala je stupiti na snagu 12. srpnja 2023., a imenovana osoba trebala je obavljati koordinaciju poslova i potpisivanja akata iz djelokruga VSOA-e sve do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Nakon što je predsjednik Vlade odbio usuglašavanje i dogovor s Predsjednikom Republike o imenovanju novog ravnatelja, donošenje takve Odluke dugoročno bi ostavilo VSOA-u bez ravnatelja, a koordinacija poslova i potpisa akata iz djelokruga te Agencije bila bi prepuštena osobi koju bi odredio ministar obrane. Na taj način, VSOA bi ostala isključivo pod kontrolom ministra obrane i Vlade, a Predsjedniku Republike bi bilo onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je njegova ustavna dužnost.

Zbog svega toga, predsjednik Milanović jučer je javno istupio i pozvao Vladu da ne donosi odluke kojima se krši Ustav, ustavna procedura imenovanja ravnatelja VSOA-e i ustaljena demokratska praksa”.