Međunarodni dan ljudske solidarnosti

0
foto: pixabay

20. prosinca u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti odlukom Ujedinjenih naroda iz 2006. godine. Međunarodni dan ljudske solidarnosti ima za cilj promicanje kulture solidarnosti i dijeljenje vrijednih resursa.

U Tisućljetnoj Deklaraciji solidarnost se ističe kao jedan od najosnovnijih pojmova 21. stoljeća što se tiče međunarodnih odnosa. U današnje vrijeme globalizacije i rasta nejednakosti u svijetu solidarnost sve više dobiva na važnosti.

Prosinac kao mjesec radosti, slavlja, topline, darivanja, druženja i pomaganja je ujedno i mjesec u kojem se obilježava dan solidarnosti. Međunarodni dan ljudske solidarnosti je podsjetnik ljudima o važnosti zajedništva, a solidarnost povezuje i ujedinjuje ljude i narode. Razvijanje te osobine kod djece je ulaganje u zajedničku budućnost. Važno je učiti ih da pomažu drugima u teškim trenutcima, da se raduju tuđim uspjesima te da suosjećaju s drugima. No, postoji li bolji način podučavanja od vlastitog primjera.

Solidarnost označava moralnu obvezu čovjeka za čovjeka. Siromaštvo i bolesti su sveprisutne u našem svijetu, no naša snaga je upravo u moralnosti. Kada zajedno djelujemo lakše savladavamo poteškoće. Danas, kad je cijeli svijet informacijski povezan, ne smijemo dozvoliti da svakodnevna saznanja o nesrećama ljudi u drugim zemljama otupe naše suosjećanje prema njima. Nedopustivo je da tehnološka povezanost nadjača čovječnost.

Solidarnost, suosjećanje i pomaganje drugima su plemenite vrline kojima bi i društvo i pojedinac trebali težiti.

Za kraj se podsjetimo dobro nam znane priče:

Jedan je čovjek posjetio Afriku. Dok je bio u Africi predložio je djeci jednog afričkog plemena igru. Naime, on je stavio košaru punu voća ispod stabla i rekao djeci da će onaj koji prvi dotrči do košare osvojiti to voće.

Djeca su pristala na igru. Međutim, kada im je dao znak da počnu trčati, sva djeca su se uhvatila za ruke i trčala zajedno, a onda su sjeli oko košare i zajedno jeli voće.

Kada ih je iznenađeni čovjek upitao zašto su trčali zajedno, kada je jedan od njih mogao pobijediti i osvojiti voće za sebe, oni su mu odgovorili: „Kako jedan od nas može biti sretan, ako su ostali tužni?“