Lokalni izbori: Zatvorena birališta, slijedi brojanje glasova

0

U 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj, na kojima je tri milijuna 660 tisuća hrvatskih birača u nedjelju odlučivalo o svojoj lokalnoj vlasti u iduće četiri godine.

 Kasno večeras trebali bi se znati sastavi 428 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih i skupštine  Grada Zagreba. Trebalo bi se znati i tko je od općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran već danas, a tko će morati u drugi izborni krug, 30. svibnja, na Dan državnosti.

 No, i prije brojanja glasova poznata su imena budućih gradonačelnika četiri grada – Pakraca, Skradina, Nina i Hrvatske Kostajnice, te načelnika 50-ak općina, jer oni, naime, nisu imali protukandidate.

 Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u  21 sat na svojoj mrežnoj stranici, a osvježavat će ih svakih 15 minuta, pa bi se oko ponoći trebali znati rezultati sa 90 posto biračkih mjesta.

 Precizne podatke o tome tko će morati u drugi krug izbora, DIP objavit će u ponedjeljak na konferenciji za novinare.  

 Unatoč epidemiji koronavirusa i posljedicama koje je razorni potres iz prosinca ostavio na Banovinu, odaziv na izbore do 16,30 sati bio je nešto bolji nego prije četiri godine. Glasovalo je 35, 54 posto birača (milijun i 210 tisuća) u odnosu na 35, 15 posto 2017. godine.

 Hoće li ovogodišnji odaziv u konačnici premašiti onaj iz prvog kruga 2017. od 46, 9 posto, vidjet će se kasno večeras.

 I bez epidemije i potresa, lokalni su izbori najzahtjevniji za provedbu. O tome govore podatci da se glasovalo na više od 6 500 biračka mjesta, od čega je 25 bilo u šatorima u Sisku, Petrinji, Donjim Kukuruzarima i Majuru, da se za naklonost birača natjecalo više od 38 tisuća kandidata, da je tiskano gotovo 14 milijuna glasačkih listića, te da ih je bilo 1. 232 vrste.

 Kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, u provedbi izbora sudjelovalo je više od 72 tisuća osoba. „Nakon mobilizacije, to je najveća akcija koja se u Hrvatskoj može provesti“, rekao je Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva za HRT.

 Lokalne izbore motrilo je više od 10.500 promatrača, a stajat će više od 100 milijuna kuna.