Lokalni izbori: Koronavirus nije uplašio članove biračkih odbora

0

Koronavirus, čini se, nije uplašio članove oko 6. 500 biračkih odbora koji će provoditi lokalne izbore, jer nije bilo problema s njihovim popunjavanjem, doznaje se u utorak iz DIP-a.

“Birački odbori su popunjeni”, odgovorilo je Hini Državno izborno povjerenstvo (DIP), napominjući da, s obzirom na brojnost članova odbora, nije u planu organizirati njihovo cijepljenje.  

 Diljem Hrvatske lokalne će izbore u nedjelju 16. svibnja,  provoditi oko 6. 500 biračkih odbora, svaki ima po deset članova, ukupno ih je, dakle, 65 tisuća. 

 Drugi su to izbori koje birački odbori provode u pandemiji koronavirusa. Prve, prošle godine za Hrvatski sabor, uspješno su proveli i unatoč strahovanjima, biračka mjesta nisu bila mjesta s kojih se zaraza širila.

Tome su pridonijele i epidemiološke mjere koje će vrijediti i na nedjeljnim lokalnim izborima, a ključno je da su maske obvezne i da se mora poštovati razmak od najmanje dva metra. 

 I dok se ne planira organizirati cijepljenje članova biračkih odbora, drugačija je situacija s izbornim povjerenstvima; nakon što je proveo anketu među članovima stalnih sastava povjerenstava, DIP trenutno prikuplja popis članova proširenih sastava zainteresiranih za cijepljenje. 

Cijepiti se želi manje od trećine članova stalnih sastava

 Još početkom travnja, do DIP-a su od nižih, lokalnih povjerenstava stizale informacije da su im imenovani članovi u izolaciji i samoizolaciji, pa s teškoćama organiziraju rad.

 Općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva imaju, naime, po 12 članova, šest u stalnom i šest u proširenom sastavu.

 Početkom travnja već je bio imenovan stalni sastav povjerenstava, imenovanje proširenih očekivalo se koncem travnja.

 Pomnoži li se broj članova stalnog sastava s brojem od 576 lokalnih jedinica, dolazi se do ukupno 3.456 angažiranih osoba.

 DIP je u dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) napravilo anketu o cijepljenju među članovima stalnih sastava; od 3.456  za cijepljenje se prijavilo 1.044 članova, dakle manje od trećine.

 Popis tih osoba Povjerenstvo je dostavilo HZJZ-u koji ih je proslijedio županijskim zavodima radi provedbe cijepljenja.

 „U ovom trenutku prikupljamo popis članova proširenih sastava izbornih povjerenstava koji bi se željeli cijepiti i kada ga objedinimo, dostavit ćemo ga HZJZ-u“, naveli su iz DIP-a.