Lipik: Nove poticajne mjere za poduzetnike i mlade obitelji

0
foto: Compas.com.hr

Lipičko Gradsko vijeće na sjednici održanoj 18. veljače usvojilo je  nove poticajne mjere za poduzetnike i stambeno zbrinjavanje mladih obitelji.

Naime, radi se o poticajima koji su u prethodnom razdoblju izuzetno dobro prihvaćeni, što je vidljivo i iz činjenice kako je u posljednje dvije godine ukupan iznos potpora za 21 mladu obitelj iznosio 619.870,00 kuna.

Također, u protekle tri godine Grad Lipik je poduzetnicima sa svog područja dodijelio ukupno 354.102,00 kune čime je financijski poduprto 22 poduzetnika; 2020. godine 7 poduzetnika sa 104.523,00 kune, 2019. godine 5 poduzetnika sa 77.587,00 kuna i 2018. godine 10 poduzetnika primilo je potpore u iznosu 171.991,00 kunu.

Ovom je prigodom gradonačelnik Lipika Vinko Kasana izjavio da se radi o nastavku mjera koje su u Lipiku na snazi već nekoliko godina, a čiji je cilj ostanak mladih obitelji koje žive na našem području, ali i poticanje mladih iz drugih krajeva da se ovdje dosele. „Naravno da će oni ovdje ostati, odnosno doseliti se ako imaju kvalitetan i dobar posao. Samim time, ove dvije mjere su veoma povezane.“, rekao je gradonačelnik te još jednom naglasio da se u poduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta ulaže kako bi se mladima omogućilo da ovdje ostanu, da se zaposle te da u konačnici osnuju obitelj.

S ciljem poboljšanja kvalitete života, odnosno standarda građana te uvjeta poslovanja poduzetnika, lipičko Gradsko vijeće je usvojilo čitav paket mjera, a javni pozivi su objavljeni na službenim stranicama Grada Lipika te ondje možete saznati podrobnije informacije:

JAVNI POZIV  – mladim obiteljima za dostavu prijava za korištenje mjera  Programa socijalnih mjera – pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji u 2021. godini

Osim pomoći pri kupnji građevinskog zemljišta ili stambenog objekta radi rješavanja stambenog pitanja  te pomoći za ulaganje u izgradnju novog stambenog objekta na području Grada Lipika, jedna od demografskih mjera podrazumijeva i pomoć mladim obiteljima pri adaptaciji njihova stambenog objekta. Maksimalan iznos potpore je 10.000 kuna, u postotku koji ovisi o broju članova obitelji.

JAVNI POZIV – za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora u 2021. godini, sukladno „Programu mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lipika za razdoblje od 2021. do 2025. godine“

U pogledu poticanja razvoja poduzetništva, donesen je niz mjera za razdoblje od 2021. do 2025. godine kojima se želi poduprijeti i razvoj specifičnih djelatnosti, poput primjerice IT sektora ili nekih tradicijskih i umjetničkih obrta.

Velika novost je ta što su u vezi korištenja zemljišta u Poduzetničkoj zoni u Lipiku donesena nova pravila koja će poduzetnicima dodatno olakšati gradnju poslovnih objekata.

Tako će, prema Odluci o raspolaganju građevinskim zemljištem  u Poduzetničkoj zoni 2 početni iznos jednogodišnje naknade za osnovano pravo građenja iznositi 0,50 kn po metru četvornom, odnosno 5 kuna nakon isteka roka od tri godine ili 36 mjeseci.

Poticajne mjere predviđaju stopostotno umanjenje cijene građevinskog zemljišta ako je gospodarski objekt sagrađen prije isteka roka od 24 mjeseca od sklapanja ugovora ili u slučaju osnivanja 20 i više radnih mjesta.