„Legosi u centru – mjesto za vas!“, projekt skrbi o djeci i mladima

0

Centar za nestalu i zlostavljanju djecu Osijek nositelj je projekta „Legosi u centru – mjesto za vas!“, jedinstvenog u Hrvatskoj, a u vrijednosti 11 milijuna kuna, što je u cijelosti osigurano kao bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz projekt će se u Višnjevcu izgraditi najmoderniji Centar za djecu, mlade i obitelj, pa je danas (10. svibnja 2021. godine) župan Ivan Anušić sa suradnicima posjetio gradilište nove zgrade. Tom prigodom predsjednik Centra Tomislav Ramljak predstavio je cijeli projekt, kao i ostale aktivnosti na zaštiti i skrbi o djeci i mladima.

– Već godinama surađujemo s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, a posao koji obavlja ravnatelj Tomislav Ramljak je izvrstan i hvalevrijedan te mu na tome čestitam. Ovakva ustanova nadograđuje i nadopunjava sustav i pruža uslugu koju i mi nastojimo pružiti kroz Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje. Centar nastoji odgovoriti svim izazovima s kojima se današnje generacije mladih susreću te iznaći rješenja za poteškoće na koje nailaze. Svojim znanjem, vizijom i kvalitetno osmišljenim programima povlače i novce iz Europske unije, što je za svaku pohvalu. Posebno me veseli što je ovakva ustanova jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj, a ova razina kvalitete, brige i skrbi o djeci koja su zlostavljana i kojima je potrebna zaštita od opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu, čini našu Osječko-baranjsku županiju predvodnicom u pružanju te vrste usluge. To je smjer u kojem kao zajednica želimo ići u našoj Županiji te predlagati i provoditi projekte za boljitak gospodarskog, kulturnog, sportskog i društvenog života na istoku Hrvatske – rekao je župan Ivan Anušić.

Prilikom obilaska gradilišta Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ravnatelj Tomislav Ramljak naglasio je kako je riječ o jedinstvenom zahvat u Hrvatskoj i osobito velikim iskorakom u zaštiti djece i mladih za Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

– Preko europskih fondova uspjeli smo osigurati investiciju u stopostotnom iznosu od 11 milijuna kuna za izgradnju najmodernijeg centra za djecu, mlade i obitelj. Podsjećam, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu djeluje već 15 godina, jedini u RH štiti djecu na internetu kroz Centar za sigurniji Internet i vodi brigu o nestaloj djeci kroz europski broj koji funkcionira 24 sata dnevno. Do sada smo bili u iznajmljenim prostorima Grada Osijeka, za koji smo plaćali najamninu iako radimo za dobrobit djece, te smo se odlučili za ovaj zahvat, a za godinu dana bit ćemo u novim prostorima. S vjetrom u leđa od strane Osječko-baranjske županije odlučili smo se za još veći iskorak, a to je da ćemo izgraditi i zgradu koja će biti zdravstvena poliklinika za djecu, mlade i obitelj sa smještajnim kapacitetima. Tako ćemo zatvoriti cijelu priču te postaviti Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao lidera u zaštiti djece i brizi za djecu. Naša djeca to zaslužuju. Osim toga, sada imamo jako puno slučajeva gdje djeca ne mogu otići s obitelji na tretman u Zagreb, a mi ćemo s našim mobilnim timom omogućiti da odemo po obitelj koja će imati besplatan smještaj dok je dijete u tretmanu – kazao je Ramljak koji očekuje nastavak odlične suradnje i pomoći Županije, a nada se da će Grad Osijek prepoznati projekt i pomoći realizaciju.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić dodala je kako su djeca i mladi polazište sustava i društva. – Mi smo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu prepoznali kao izvrsnog potencijalnog partnera koji proces deinstitucionalizacije smatra važnim u daljnjem razvoju našega društva. Podupirali smo ih kroz brojne projekte, a izgradnja njihova novog prostora je samo još jedan od njih kroz koji nastavljamo suradnju. Moram pohvaliti činjenicu da su oni prvi na ovom području koji objedinjuju niz socijalnih usluga, a kao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i kao Centar za sigurniji internet pokazali su se kao predvodnik u brizi za mentalno zdravlje djece, u ovo teško i izazovno doba pandemije – zaključila je pročelnica Stanić.