Krenuo deseti po redu ultramaraton Vukovar – Srebrenica

0
foto: Grad Vukovar

Poslije polaganja vijenaca podno spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari danas je krenuo deseti po redu Ultramaraton Vukovar – Srebrenica. Organizator ultramaratona je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a sudionici utrke maraton dugačak 227 kilometara trčati će u pet dionica, od 06. do 10. srpnja. Start ultramaratona je bio na Ovčari, a cilj je u Potočarima kod Srebrenice.

Govoreći o tome kako se rodila ideja o organizaciji ultramaratona voditelj projekta Ekrem Bećirović rekao je kako su promišljali kako povezati ova dva grada te je 2012. godine spontano krenuo I. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji je sada postao već tradicija.

„Maratonci trče za sve žrtve rata, nevino stradale civile te time žele međunarodnoj i svjetskoj javnosti uputiti poruku da svi zločinci koji su vršili etnička čišćenja, koja su završila genocidom, moraju biti dovedeni pred lice pravde“, rekao je Bećirović.

Sudionike ultramaratona na Ovčari ispratio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako ova utrka povezuje Vukovar i Srebrenicu, odnosno dva tužna mjesta koje je obilježila velikosrpska agresija.

„U spomen na sve nevino stradale trebamo njegovati ovu uspomenu. Zlo koje je predvodila velikosrpska politika na čelu sa Slobodanom Miloševićem ne smijemo zaboraviti i na njega moramo upozoravati mlade generacija te širiti svijest kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo“, rekao je Penava.