Kreću radovi: Za devet mjeseci OB Virovitica će imati novo rodilište

0
foto: vpz.hr, Kristijan Toplak

Rodilište virovitičke Opće bolnice počinje sa renovacijom. Uskoro kreću radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Odjela za ginekologiju i porodništvo, vrijedni ukupno 1.381.831,56 eura, kojim će ovaj dio bolnice dobiti novo lice. Pripremni radovi već su završeni – kreveti i oprema s dosadašnjeg rodilišta premješteni su na moderan Odjel ginekologije, a koji će “privremeno rodilište” ostati do svibnja iduće godine, za kada se očekuje završetak radova.

Radove izvodi tvrtka Gradba d.o.o., a ugovor su prošlog tjedna potpisali ravnatelj bolnice Dinko Blažević i Goran Bardić iz Gradbe, u nazočnosti župana Igora Androvića, predsjednice Upravnog vijeća Opće bolnice Virovitica Jasne Abramović i voditelja Odjela, dr. Jadranka Šegregura, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo.

  • Riječ je o hvalevrijednoj investiciji na koju smo čekali više od dvadeset godina, budući da je taj Odjel zaista vapio za obnovom. Odjel će na istoj lokaciji dobiti novo lice i osigurati bolje i kvalitetnije uvjete boravka našim trudnicama, odnosno majkama i novorođenčadi, a djelatnicima bolje uvjete rada – istaknuo je ravnatelj Blažević. Naglašava kako bi radovi trebali biti završeni u roku od 9 mjeseci, odnosno u svibnju iduće godine te da su za njih sredstva osigurana iz državne blagajne, kao i iz decentraliziranih sredstava Ministarstva zdravstva.
  • Krećemo u rekonstrukciju i adaptaciju rodilišta Opće bolnice Virovitica, prvenstveno kako bismo stvorili bolje uvjete i za našu djecu, njihove majke, roditelje, ali i stvorili bolje uvjete za rad naših liječnika. Bit će to moderno rodilište po najvišim standardima. Simbolično, upravo za devet mjeseci, imat ćemo novoobnovljeno rodilište i tome se posebno veselimo – istaknuo je župan Igor Andrović.

A što će se to raditi na obnovi: demontažu postojećih podnih i zidnih obloga; rušenje pregradnih zidova i probijanje novih otvora; izrada novih pregradnih zidova prema zahtjevima budućih korisnika odjela; demontažu postojeće unutarnje i vanjske stolarije te ugradnje nove unutarnje i vanjske stolarije; postavljanje novih podnih i zidnih obloga; kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže; kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija; rekonstrukcija grijanja i hlađenja odjela te izvedba ventilacije odjela; rekonstrukcija sustava medicinskih plinova (kisik, zrak, vacuum, dušični oksidul).

Stari uvjeti odlaze u povijest, no što čeka rodilje od svibnja iduće godine? Moderan prostor, odgovara dr. Šegregur, koji zadovoljno najavljuje da će svaka soba imati ne samo svoju kupaonicu, odnosno, sanitarni čvor, već i televizor te internet.

  • Na odjelu će biti šest soba; tri dvokrevetne, sedam će biti jednokrevetnih soba, a uredit će se i soba koja će biti u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Predvidjeli smo dva porođajna boksa, uz operacijsku salu u kojoj će se u hitnim slučajevima raditi carski rezovi. Radi se i nova garderoba, kao i soba za dežurnog liječnika. Odjel će imati ljekarnu, kao i sobu za pedijatra, a novost je ta da neće postojati poseban prostor za kupanje novorođenčadi, budući da će svaka soba rodilje imati kadicu. Cilj je omogućiti majkama da, uz pomoć sestara, kupaju novorođenče i dobiju iz prve ruke korisne savjete o njezi, držanju, previjanju te dojenju – ističe dr. Šegregur.