Kreće sezona alergija

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Proljeće je na pragu a kako se priroda budi sa njom dolazi i sezona alergija. Visoke temperature zraka koje su vladale veljačom doprinijele su ranijem cvatu voćaka. Većina voćaka je procvala a biljke su započele novi godišnji ciklus. Cvjetanje nekih biljnih vrsta, nažalost donosi i zdravstvene tegobe alergičarima.

U Hrvatskoj između 15 i 20 posto od ukupnog broj stanovnika ima utvrđenu alergiju na neki od brojnih alergena u okolišu.

Alergije se javljaju krajem siječnja i početkom veljače kada kreće cvjetanje nekih biljnih vrsta poput jasena, lijeske i trava ili kasnije topole i breze. Kako bi pomogli građanima, a naročito alergičarima, Nastavni zavod za javno zdravstvo u suradnji sa zdravstvenim ustanovama svake godine objavljuje peludni kalendar putem kojeg se informira o vremenu početka cvjetanja svake alergene biljne vrste“, rekao je osječki pulmolog dr.sc. Ivan Štefanac za HRT.

Istaknuo je da treba razlikovati alergiju od prehlade, jer simptomi mogu biti slični. No osnovna je razlika dodaje dr. Štefanac, duljina trajanja simptoma. Kod prehlade nakon nekoliko dana simptomi prestaju, no kod alergije nastavljaju se. Uz curenje iz nosa, kihanje javljaju se grebanje u grlu i drugi nadržajni problemi, a osoba može imati i problema s disanjem. 

Broj alergičara u stalnom je porastu”, kaže pulmolog. Koji su razlozi porastu. “Više je faktora. U prvom redu naš imunitet čiji pad može biti izazvan načinom života poput čestom izlaganja stresu, ali i drugim utjecajima koji utječu na obrambne sposobnosti organizma. Pojava aditiva i toksina, te sve veća pojavnost mikro i nano plastike dodatni su suvremeni uzročnici, a generalno kao razlog može se navesti i nebriga o vlastitom zdravlju”. 

Što učiniti?

Kada se uoče simptomi najbolje je posjetiti svoga liječnika obiteljske medicine, a dodatnim pretragama kožnim testom može se otkriti na što je pacijent alergičan, a detaljnijom analizom u biokemijskom laboratoriju utvrdit će se točni uzročnici”, rekao je dr. Štefanac.

Alergije se trebaju liječiti, jer zanemarivanje može dovesti do težih zdravstvenih teškoća. U prvom redu pojave astme. Nama je cilj da alergičari ne postanu astmatičari. Stoga je prevencija najvažnija. Kada se pronađe uzročnik potrebno je na minimum svesti kontakt s alergenom,” zaključio je osječki pulmolog dr.sc. Ivan Štefanac.