Kreće inicijativa solidarnih obroka za Osječane starije dobi

0

U Osijeku je pokrenut projekt održivog ručka kao dio inicijative solidarnih obroka. Ovaj projekt ima za cilj pružiti podršku starijim sugrađanima kako bi im omogućio pristup cjelovitim i kvalitetnim obrocima. Projekt “Održiv ručak” dio je šireg europskog programa “Zdravi obrok”, koji surađuje s restoranima diljem Europe kako bi promovirao društvenu uključenost.

Osnovna ideja ovog projekta je da svatko, uključujući osobe starije životne dobi, ima pravo na kvalitetan i hranjiv obrok, potičući istovremeno racionalno gospodarenje hranom. Statistike ukazuju na to da mnogi stariji građani uistinu nisu u mogućnosti priuštiti si kvalitetne obroke. Projekt “Održiv ručak” želi promovirati pravilnu prehranu, solidarnost, socijalnu uključenost i smanjenje otpada hrane.

Osim toga, važno je napomenuti da u Hrvatskoj godišnje završi oko 71 kilogram hrane u smeću, što ima ekonomske i ekološke posljedice. Zato se projekt fokusira na edukaciju i aktivnosti na svim razinama odlučivanja, navodi HRT.

Inkluzivni ručak je dio opsežnog projekta Europske unije s edukativnom svrhom kako bi se podigla svijest o problemima siromaštva i nepotrebnog bacanja hrane. Bonove za održivi ručak dobit će četvero korisnika iz Gradskog društva Crvenog križa Osijek koji su stariji od 65 godina, a to mogu biti ili bračni parovi ili prijatelji. Obroci koje će dobiti bit će nutritivno bogati i zdravi, uključujući jela poput variva i mesa s umacima.

Organizatori se nadaju da će se ovom hvale vrijednom inicijativom pridružiti što više restorana diljem Hrvatske, slično kao što se provodi u drugim europskim zemljama u okviru projekta “Zdravi obrok”.