Kićo Slabinac posthumno će dobiti Porin za životno djelo

0
foto:crorec

Glazbena nagrada Porin za životno djelo na ovogodišnjoj dodijeli priznanja, nažalost posthumno, pripast će velikanu hrvatske glazbe Krunoslavu Kići Slabincu.

„Krunoslav Kićo Slabinac, poput nekih drugih prvaka iz svijeta glazbe Mate Došena, Drage Britvića, Darka Glavana, Vjeke Điđija Šuteja, Dina Dvornika ili njegova sugrađanina Branka Mihaljevića, nažalost je požurio ne čekajući da mu struka svoje najvažnije priznanje dodijeli za života. Životni Porin stiže mu posthumno“; ovim riječima Siniša Škarica započinje svoju priču o Krunoslavu Kići Slabincu kojem će, nažalost posthumno, pripasti prvi od nekoliko Porina za životno djelo.

Upravni odbor Porina dodjeljuje nagradu Porin za životno djelo onim umjetnicima koji su svojim radom, uspjesima i ostavštinom znatno doprinijeli hrvatskoj glazbenoj kulturi, onima koji su tu kulturu stvarali. Ove godine pripast će Krunoslavu Kići Slabincu, koji je „ipak prije svega veliki pjevač koji, različito od mnogih mu takmaca, uspjeh uvelike zahvaljuje i vlastitom autorskom daru“. Siniša Škarica o Kići je napisao i sljedeće:

„Negdje sam tih dana tužnog oproštaja pročitao: veliki hrvatski zabavljač. Netko je rekao: veliki estradni umjetnik. Meni se čini ispravnije: istinski umjetnik estrade. Kako god, oduvijek je slovio kao svestran. Svi koji su ga dobro poznavali, pa i puki ljubitelji zabavne glazbe, rekli bi da je pored toga što je važio za vrhunaravnog pjevača, što je imao dara za ples, sjajno pričao šale i anegdote, glumio, imitirao, da je pored svega toga znao napisati i dobru pjesmu. Dapače, neke od najvećih hitova hrvatske i tada jugoslavenske zabavne glazbe“.

S više od 500 snimljenih pjesama na brojnim singl i LP pločama te CD-ima, među kojima je otpjevao evergreene zabavne i narodne glazbe, Kićo Slabinac ostavio je nezaobilazan trag u hrvatskoj glazbenoj baštini.