Kako s malo novca postati suvlasnik tvrtke i zaraditi na tome?

foto:Pixabay

Postati suvlasnik neke tvrtke, a da se pri tome ne potroši cijelo bogatstvo zapravo uopće nije komplicirano. Ono što si može omogućiti gotovo svatko jest kupnja dionica na burzi. Uz pomoć dionicama se može zaraditi na dva načina i to prilikom isplate dobiti tvrtke odnosno dividende i na razlici između kupovne i prodajne cijene (kupnja po nižoj i prodaja po višoj cijeni). Evo nekoliko informacija o dionicama.

Dionice su vrijednosni papiri koji dokazuju ulog u temeljnom kapitalu dioničkog društva, osim toga ona je dokaz vlasništva nad dioničkim društvom. Svaka dionica prilikom izdavanja mora imati stvarno pokriće u novcu ili imovini društva. Drugim riječima svatko tko posjeduje dionicu ili više njih suvlasnik je tvrtke koje je ista izdala i samim ima određena prava (upravljačka i imovinska) i obveze.

Upravljačka prava dioničara su pravo na sudjelovanje na glavnoj skupštini društva, uključujući i pravo na raspravljanje, pravo na obaviještenost, pravo glasa, pravo na pobijanje odluka glavne skupštine. Neka od imovinskih  prava su pravo na isplatu dividende, pravo na isplatu ostatka nakon provedene likvidacije društva i ostatka stečajne mase i druga imovinska prava dioničara. Prema pravima koja dioničar ima javljaju se i obveze poput sudjelovanja na skupštini dioničara, donošenja odluke na njima u najboljem interesu društva i slično.

Ranije smo već pisali kako se dionicama trguje na burzi vrijednosnih papira, te da se na njima ne može trgovati neposredno već putem posebnih posrednika registriranih na burzi. Trgovanje na Zagrebačkoj burzi se odvija putem posrednika odnosno brokera. Broker je osoba koja je zaposlena u investicijskom društvu pri burzi. Broker izvršava naloge za kupnju ili prodaju vrijednosnih papira, te je dužan pošteno, pravedno i profesionalno postupati u najboljem interesu klijenta.

U nekom od slijedećih tekstova ćemo pisati kako se formira cijena na burzi te kako možemo predvidjeti trend kretanja cijene, kao i kako provjeriti isplaćuje li neka tvrtka dividendu ili ne.