Izmjenom Zakona o trgovini regulirat će se rad nedjeljom

0
foto: pixabay

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je nakon sjednice Vlade i sastanka parlamentarne većine da je raspravljena mogućnost pomoći pojedinim sektorima poput povremenog prijevoza, brodara, u kulturi i organizaciji događaja te turističkih agencija prema kojima bi se išlo s određenim mjerama financijskog karaktera s ciljem pripreme za sezonu i normalizaciju aktivnosti.

“Ministar Ćorić je predstavio koncept promjena u HGK i koncept izmjena Zakona o trgovini, a ministar Aladrović prezentirao detaljno daljnji smjer reforme sustava socijalne skrbi”, rekao je premijer, dodavši da se razgovaralo i o finalizaciji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i pripremama za rebalans proračuna nakon lokalnih izbora kao i o proceduri imenovanja predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda te o drugim aktualnim političkim temama.

Rad nedjeljom regulirao bi se vodeći računa o razmjernosti

“Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje zabrane rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim do šesnaest nedjelja tijekom godine, uzeli bi u obzir turističku sezonu i blagdane te bi vodili računa o načelu razmjernosti,” kazao je predsjednik Vlade.

Govoreći o Zakonu o HGK, istaknuo je da on ima tri važne točke. “Ona društva koja su članovi HGK, a plaćaju najmanju članarinu, onu od 42 kune, oni bi bili oslobođeni te članarine, ne bi plaćali ništa, ali bi i dalje bili članovi HGK. Svi veći subjekti bi nastavili plaćati. Došlo bi do smanjenja prihoda za nešto više od 60-ak milijuna kuna, a nadomjestio bi se aktivnostima koje bi na tržištu pružala HGK ili sredstvima iz proračuna pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK s obzirom na neke od njenih javnih ovlasti. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u sustavu HGK”, rekao je Plenković.