Izglasan proračun Grada Belog Manastira od 9.979.873 eura

foto: MB Press

Jučer je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira na kojoj je prihvaćen proračun za 2023. godinu. Ukupan proračun s projektima je 9.979.873 eura.

Uključuje sve što je bitno za razvoj grada i razvoj i održavanje komunalne infrastrukture. Od novoga uključuje prometnicu prema Popovcu u vrijednosti milijun eura te obnove Vinogradske i Kneževačke ulice u Branjin Vrhu.

Proračunu je za 2,1 milijun kuna manji zbog manjeg broja stanovnika što će svakako nedostajati. ,,Proračun je dosta sličan prošlogodišnjem u iznosima, porez na dohodak nam je povećan, ali smanjena tzv. tehnička sredstva za 2,1 mil. kuna”, rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.

U proračunu su osigurana sredstva za projekte ustanova kao što su Umjetnička škola, Gradska knjižnica, vrtić i Javna vatrogasna postrojba.

Gradonačelnik Rob je istaknuo kako se lobira kod Udruge gradova i Vlade da se ne kažnjavaju područja koja nemaju dovoljan broj stanovnika jer će biti teže odraditi sve projekte. Također kod ministra Božinovića lobira se za decentralizaciju sredstava za vatrogasce čije plaće godišnje Grad koštaju skoro milijun kuna.

,,Socijalna prava, umirovljenici, stipendije, srednjoškolci i vrtići neće biti dirani, nema povećanja cijene i to je veliki uspjeh”, zaključio je Rob.

Proračun nije podržao SDP čije priopćenje na tu temu prenosimo u cijelosti:

Danas na dnevnom redu je proračun za 2023. godinu koji nažalost ne donosi dodatni iskorak o onome što je najveći problem u Belom Manastiru, a to je demografija. Početkom godine izašli su podaci popisa stanovništva koji su pokazali da je Beli Manastir u 10 godina izgubio preko 2000 svojih stanovnika. I što radi aktualna gradska vlast, ništa, sve po starom.

Proteklih godina provodio se Intervencijski plan, sljedeće godine bi trebao biti gotov i kada podvučemo crtu dolazimo do zaključka da iz istog nisu realizirani projekti nove knjižnice, učeničkog doma, uređenje Šećeranskog jezera, izgradnje ceste uz prugu koja je trebala izmjestiti promet iz samog centra grada dok za dovršetak stadiona dignut je kredit od 17 milijuna kuna i pitanje je hoće li to biti dovoljno. Za sve navedeno smo ostavili osigurana sredstva, pa se postavlja pitanje je l’ se gradom dobro upravljalo proteklih godina? Je l’ ovo uspjeh?

Sljedeće godine iz Fonda za poravnanje poreza na dohodak grad će dobiti milijun kuna manje (zbog pada broja stanovnika), a 2024. godine počinjemo otplaćivati kredit s ratom od 1,7 milijuna kuna. Kakva nam je perspektiva za razvoj?

Novih projekata u proračunu nema (prošle godine stavili u proračun cestu prema Popovcu i sportski park u Šećerani, ništa nije napravljeno, pa ponavljaju i sljedeće godine), nema novca za projektnu dokumentaciju što znači da nema ni ideje što i kako dalje.

Evo jedna ideja, izgraditi u poslovnoj zoni poduzetnički inkubator, da svi oni koji imaju ideju i nešto kapitala dobiju prostor gdje te ideje mogu dalje graditi te tako razvijati i naš grad. Nije da novaca nema, mogućnosti financiranja putem EU fondova nikada nisu bili veći, ali treba imati ideju, projektnu dokumentaciju i volju da se isto provede.

Napraviti dodatan iskorak u demografskim mjerama, a najbolja mjera su dobro plaćena radna mjesta, ulagati u ljude, ne nužno u beton (u projekcijama nema više niti betona), jer ljudi su ono što čini grad.

Stoga, mi u SDP Beli Manastir ovakav proračun ne možemo podržati.