Iz Vuke se širi smrad, građani strahuju od ekocida

0
foto:HRT

Posljednjih nekoliko dana središtem Vukovara širi se neugodan miris koji, prema tvrdnjama građana, dolazi iz rijeke Vuke koja je poprimila crnu boju. Građani su izrazili zabrinutost zbog mogućeg ekocida jer su na površini rijeke primijetili uginule ribe. Zatražili su hitnu analizu vode i otkrivanje izvora onečišćenja.

“Ovo je stanje nesnosnog smrada kanalizacije, voda je crna, masna, ribe su uginule,” izjavila je Vanda, jedna od stanovnica.

Iz Udruge za zaštitu životinja, prirode i društva “Prometej” sumnjaju na ispuštanje opasnog otpada.

“Izgled i smrad podsjećaju na kanalizaciju,” rekao je Pavao Josić iz udruge.

Zatražili su hitnu intervenciju i analizu vode, te najavili mogućnost podnošenja kaznene prijave protiv Državnog inspektorata ako ne budu zadovoljni njihovim postupanjem.

Iz gradske uprave i Hrvatskih voda reagirali su na pritužbe građana. Prema riječima Dražena Čuliga, pročelnika UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara, terenski izvid nije pokazao vidljivo odlaganje fekalija ili otpada.

Željko Kovačević iz Hrvatskih voda pojasnio je da se radi o procesu razgradnje biljne mase zbog dugotrajnog vodnog vala koji je doveo do potrošnje kisika u vodi, što je uzrokovalo promjenu boje rijeke i neugodan miris.

Trenutno se čeka niži vodostaj kao privremeno rješenje, dok se radi na pronalaženju dugoročnog rješenja ovog ponavljajućeg problema.