Iz Hrvatskog astronomskog saveza objasnili što je to obasjalo nebo iznad naše zemlje

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Stručnjaci iz Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) na službenoj stranici na Facebooku objasnili su pojave na hrvatskom nebu od prije nekoliko dana. Naime, stanovnici dijela kontinentalne Hrvatske i Dalmacije svjedočili su veličanstvenim prizorima neba plavičaste, zelenkaste i crvenkaste boje. Fotografije koje su kružile društvenim mrežama ostavile su bez daha, a uzrok te svjetlosti sasvim je prirodan.

Polarne svjetlosti su fascinantna prirodna pojava koja se često pojavljuje bliže polovima – Aurora borealis (sjeverna) ili Aurora australis (južna). Ove svjetlosti nastaju kada se nabijene čestice sa Sunca, poznate kao Sunčev vjetar, sudare s Zemljinom magnetosferom i atmosferom. Ovaj sudar uzrokuje svjetlucanje i sjaj u Zemljinoj atmosferi, stvarajući prekrasne svjetlosne predstave. Polarne svjetlosti su poznate po svojim intenzivnim zelenim i crvenim bojama, koje se često poigravaju nebom kao plesna zavjesa.

Iz HAS-a kažu kako se na nebu iznad Hrvatske pojavila polarna svjetlost, ali i još jedna manje poznata pojava – SAR arc, odnosno “stabilni crveni aurorin luk”. Ta je pojava otkrivena sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, a zanimljivo je što na HAS-u kažu kako je njezin naziv u biti pogrešan jer se ne radi ni o aurori, ni o stabilnoj pojavi, već su joj znanstvenici takav naziv dali jer ih podsjeća na auroru.

Pojavu SAR arca uzrokuje ekstremna termalna i kinetička energija unutar Zemljine atmosfere, a iako još nije do kraja istražena, ta pojava, kao i pojava koju nazivamo snažna termalna emisija koja ubrzava (STEVE), nastaju u vrijeme visoke geomagnetske aktivnosti, odnosno za vrijeme geomagnetskih oluja.