INOVA – MLADI 2020. – zlato za vukovarske gimnazijalce

0
Foto: Gimnazija Vukovar

Najmlađi su vukovarski gimnazijalci krenuli stopama prošlogodišnjih maturanata nastavljajući raditi na brojnim nedovršenim projektima i razvoju novih ideja pri čemu su osvojili i prvo priznanje i zlatnu medalju na INOVA-MLADI 2020.

Ova najveća izložba inovacija mladih u Republici Hrvatskoj INOVA – MLADI 2020. okuplja učenike osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, a koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Gimnazija Vukovar ove godine predstavila se projektom Educational Memory Musical Arduino putem video sadržaja a u kojem su sudjelovali učenici 1. razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja: Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, sa željom i idejom privući zainteresirane te širu javnost upoznati sa svojim radom u području primjene arduino tehnologije.

Ovo je bio njihov prvi nastup u kojem progovaraju o aktivnostima kojima svoje ideje pretvaraju u vrijedne projekte. Prijava u kategoriji srednje škole, zahtijevala je prilaganje opisa projekta, video zapis i dodatni materijal, u našem slučaju plakat. Projektu Emma moguće je pristupiti putem poveznice: https://inova-croatia.com/product-detail/digitalna-igra-emma-educational-memory-musical-arduino/
Na 20. jubilarnom izdanju INOVE-MLADI predstavljeno je 184 izloška od čega je u kategoriji srednje škole prijavljeno 59 projekata. Uz „živi“ dio izložbe, INOVA-MLADI imala je online izdanje https://inova-croatia.com/ uz sudjelovanje inozemnih izlagača iz Taiwana, BiH i Srbije.

Izbor najuspješnijih i odluke o dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, utvrdio je Međunarodni ocjenjivački sud na temelju izravnog pregleda ili putem prezentacije /teksta, slika, videa, prikazanih na internet stranici izložbe. Prema odluci Ocjenjivačkog suda ekipa vukovarske gimnazije osvojila je zlatnu medalju i priznanje. Za uspjeh najmlađih vukovarskih gimnazijalaca uvelike je zaslužna ekipa prošlogodišnjih vukovarskih maturanata bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće postavivši dobre temelje i za sobom ostavivši brojne ideje ali i nadasve pozitivno ozračje i prostor za razvoj u STEM području.

Uz osvojeno priznanje, ekipa vukovarske gimnazije imala je priliku vidjeti brojne inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva. Tako su i ove godine, u novom normalnom i virtualnom izdanju INOVA-MLADI 2020 svjedočili i bili dio bogate inovatorske kulture prepune kreativnosti, inovativnosti, tehnologije i poduzetništva, pri čemu su kući ponijeli zlatnu medalju! Organizatori ovog prestižnog događanja su Savez inovatora Zagreba i Savez hrvatskih inovatora.