Ilača izabrana za Seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije u 2024. godini

0
foto: Đuro Karalić/Press032

Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije u 2024. godini bit će Ilača, izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

Na natječaj su pristigle dvije prijave – Općina Cerna kanididrala je Šiškovce, a Općina Tovarnik Ilaču, a sukladno uvjetima i kriterijima, nadležno povjerenstvo je za seosku prijestolnicu izabralo Ilaču, navode iz županije.

Aktivnosti koje se podržavaju kroz ovaj projekt podrazumijevaju organizaciju gospodarskih, poljoprivrednih, kulturnih, društvenih, sportskih i drugih manifestacija koje potiču razvoj i promociju ruralnog područja. Također, predviđena su i sredstva za uređenje infrastrukture za potrebe održavanja aktivnosti u okviru projekta, a maksimalno 10% od ukupno zatraženih sredstava.

Vukovarsko-srijemska županija i županijski Odjel za poljoprivredu i infrastrukturu projekt “Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije” pokrenuli su 2017. godine radi revitalizacije malih sela koja nisu središta općina i koja imaju manje od tisuću stanovnika te barem pet aktivnih udruga.

Dosadašnje seoske prijestolnice Vukovarsko-srijemske županije bila su sela Svinjarevci u Općini Bogdanovci, Đeletovci u Općini Nijemci, Račinovci u Općini Drenovci, Opatovac u Općini Lovas, 2021. godine, zbog pandemije koronavirusa, nije bilo izbora, u 2022. godini ta je titula pripala Berku u Općini Tompojevci, a u 2023. Antinu u Općini Tordinci.