Ide dika, kapu najerio; Ulicama Vinkovaca u svečanom mimohodu prošlo oko 4.000 čuvara tradicijske baštine

foto:Press032

Ulicama Vinkovaca prošao je 56. Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni s Revijom konjskih zaprega i konjanika s ukupno oko 4.000 čuvara tradicijske baštine.

Pozdravljajući Vinkovčanke i Vinkovčane, sudionike i goste, sve prijatelje Vinkovačkih jeseni, one nazočne i one diljem Hrvatske, koji su Vinkovačke jeseni ove godine ugostili, kao i sve koji mimohod prate putem prijenosa na Hrvatskoj televiziji, Svečani mimohod 56. Vinkovačkih jeseni s Revijom konjskih zaprega i konjanika otvorio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora 56. Vinkovačkih jeseni.

„Danas imamo onaj najsvečaniji dio naših Jeseni koji već pola stoljeća ukrašava naše ulice i trgove i čini Vinkovce centrom tradicijske kulture. Zato hvala svima onima koji su do sada doprinijeli da Vinkovačke jeseni izrastu u jednu od najvećih manifestacija u Hrvatskoj i hvala svima vama koji ste danas ovdje”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić uz poziv „Neka svečani mimohod 56. Vinkovačkih jeseni krene!”

Mimohod su predvodili: Vinkovačke mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, Mažoretkinje Nuštar, Hrvatski Sokol Vinkovci, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010.

Potom su slijedila folklorna drušva čiji su članovi ulicama Vinkovaca pjevali, svirali, plesali i pokazali svu ljepotu svojih nošnji i običaja. A iza folkloraša, kao i uvijek, atraktivna slika koja se nestrpljivo iščekuje, ponosni lipicanci i njihovi još ponosniji vlasnici, konjanici i svečano urešene zaprege. I na kraju, kolo, šokačko, u koje se hvataju svi, i folkloraši i gledatelji, tko zna pa i tko ne zna jer srce jednostavno zaigra i povuče.

Svečani mimohod s punim se pravom smatra središnjom priredbom Vinkovačkih jeseni jer zaokružuje sve ono što se u Vinkovcima događalo ovih dana kada je riječ o tradicijskoj baštini, od Folklornih večeri kao Županijske smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije, mimohoda Dječjih Vinkovačkih jeseni do Državne smotre izvornoga hrvatskoga folklora. Tako je i ovogodišnji mimohod još jednom pokazao Hrvatskoj i svijetu sav sjaj i bogatstvo tradicijske baštine hrvatskoga naroda. Čuvari tradicijske kulture još su jednom ponosno pokazali što su naslijedili od svojih starih te čuvaju za buduće generacije.

foto:Press032
foto:Press032