HZJZ izdao nove preporuke za korištenje maski za lice

Na europskoj, ali i svjetskoj razini uloga maski u smanjenju transmisije virusa postala je intenzivnim predmetom istraživanja te je osim uloge kirurških maski u zdravstvenom sustavu, istraživana u uloga maski za lice u svakodnevnoj uporabi među općom populacijom. Koliko dugo se koje maske smiju nositi i kako se trebaju održavati objavio je prije nekoliko dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Preporuke za korištenje maski za lice objavljivane su već nekoliko puta s izmjenama koje dolaze s novim rezultatima istraživanja, koja su to posljednja saznanja donosimo u nastavku.

Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena. Za optimalnu učinkovitost treba ih pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta te da cijelo vrijeme nošenja prekriva istodobno i nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama.

Filtrirajuće polumaske (FFP) ubrajaju se u osobnu zaštitnu opremu (OZO) u kontekstu zaštite na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstveni ustanovama. Njihova primjena je jednokratna. Dizajn filtrirajućih maski je različit. Postoje maske bez ventila za izdah i maske s ventilom za izdah. Maske bez ventila filtriraju udisani zrak i izdisani zrak i zato osiguravaju i samozaštitu ivanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu.

Maske za lice (tekstilne) u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta te da cijelo vrijeme nošenja prekriva istodobno i nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

KADA JE POTREBNO NOSITI MASKE I NA OTVORENOM?

Dobrobiti nošenja maski za lice ili medicinskih maski potvrđene su do danas istraživanjima koja ukazuju na njihovu korist u sprječavanju širenja zaraze naročito u okolnostima gdje se na javnim mjestima na otvorenom ne može održavati fizička udaljenost između osoba od 1,5 metar, primjerice:

  • U okolnostima kada se okuplja veći broj ljudi na otvorenom
  • Prilikom čekanja javnog prijevoza na stanicama ili na kolodvorima sredstava javnog prometa
  • U liftovima
  • Prilikom čekanja u redovima

U svim navedenim i sličnim okolnostima, maske pomažu u smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Osim toga, nošenje maski za lice ili medicinskih maski može podići svijest o pridržavanju fizičke udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju.