HZJZ: Do sada potvrđeno 270 slučajeva gripe

0
foto: pixabay

U Referentnom laboratoriju za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) potvrđeno je do sada 270 slučajeva gripe u Hrvatskoj, od kojih je u 260 uzoraka potvrđen virus gripe A, a u deset uzoraka virus gripe B, doznaje se u srijedu u HZJZ-u.

U subtipiziranim uzorcima gripe A prevladava virus gripe A/H3N2 (221 uzorak), dok je podtip A/H1N1 nađen u šest uzoraka.

Za razliku od prošle sezone, kada nije zabilježen niti jedan laboratorijski potvrđen slučaj gripe, u ovoj sezoni virus gripe je u cirkulaciji pa se sljedećih tjedana može očekivati porast broja oboljelih.

Ove godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva za osobe s povećanim rizikom od teških oblika gripe i njezinih komplikacija.

S obzirom da se cijepljenje protiv gripe provodi tijekom cijele sezone, podaci o broju cijepljenih osoba dostavljaju se po njezinu završetku, kažu u HZJZ-u.

HZJZ je za ovu sezonu naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo koje je, kao i dosadašnjih godina, besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

U cjepivu za sezonu 2021./2022. sadržani su cjepni sojevi – A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria i B/Yamagata.