Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu U23 predstavljalo pet posada, osvojeno jedno prvo mjesto

0

Od 7. do 11. srpnja 2021. godine održano je Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine u češkim Račicama.

Hrvatsku veslačku reprezentaciju predstavljalo je 5 posada;

  • Samac seniorki – Bruna Milinović – 13. mjesto
  • Samac seniora – Goran Mahmutović – 25. mjesto
  • Dvojac na pariće seniora – Ivan-Ante Grgić, Patrik Papac – 10. mjesto
  • Dvojac bez kormilara seniorki – Josipa Jurković, Ivana Jurković – 1. mjesto
  • Dvojac bez kormilara seniora – Patrik Lončarić, Anton Lončarić – 4. mjesto

Ivana i Josipa Jurković (VK Trešnjevka) osvojile su naslov SVJETSKIH PRVAKINJA SENIORKI U23 u dvojcu bez kormilara. Ivana i Josipa iz kvalifikacija su se direktno plasirale u finale, a finalnu utrku odveslale su u pobjedničkom ritmu od starta utrke sve do cilja. Hrvatsku himnu s njima su odslušale drugoplasirane Amerikanke i trećeplasirane Njemice.

Boje Iktusa branili su Patrik i Anton Lončarić te Ivan-Ante Grgić, koji su odlično odveslanim utrkama na Svjetskom prvenstvu još jednom potvrdili neospornu kvalitetu veslanja u Osijeku.

Na Svjetskom prvenstvu U23, uz pratnju trenerice Jasminke Kraljević-Ćolić, Lončarići su nastavili niz finalnih utrka na svjetskoj razini. Nažalost, ostali su nadomak medalje i osvojili 4. mjesto. U utrci su slavili Britanci Tarczy i De Graaf ispred Litvanaca i veslača Turske.

Prisjetimo se da su nakon četverca bez kormilara i bronce na Svjetskom kupu u Zagrebu, Lončarići promijenili disciplinu i već su na sljedećem Svjetskom kupu u Sabaudiji osvojili broncu u dvojcu bez kormilara.

Ivan-Ante Grgić s partnerom Patrikom Papcem (VK Trešnjevka) i trenerom Krešimirom Petrovićem, izrazito borbenim veslanjem kroz kvalifikacije i repesaž te u B finalnoj utrci, ostvario je odličan rezultat osvojivši 10. mjesto. Zlato je osvojila posada Grčke, srebro posada Njemačke, dok je broncu osvojila posada Švicarske.

više rezultata: https://worldrowing.com/event/2021-world-rowing-under-23-championships

Hrvatska veslačka reprezentacija (juniorski i mlađeseniorski pogon) svoj program nastavlja pripremama na Perući i u Zagrebu, a nakon toga ih očekuje Svjetsko juniorsko prvenstvo (11.-15. kolovoza, Plovdiv) i Europsko prvenstvo seniora U23 (4.-5. rujna, Krušvica).

Valent i Martin Sinković te Damir Martin sa svojim trenerima Nikolom Bralićem i Srećkom Šukom od 13.-17. srpnja provest će u Predolimpijskom kampu Fujikawaguchiko, a nakon toga odlaze u olimpijsko selo gdje će dočekati veslački program Olimpijskih igara koji započinje 24. srpnja. u Tokyu.